Μήνυμα προς όλους για την ανάγκη ρεαλιστικής και ψύχραιμης διαπραγμάτευσης ενόψει της έλευσης της τρόικας στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Στουρνάρας ζητά «ρεαλισμό», «ευελιξία» και «κοινό νου» από «όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς την τριμερή όσο και προς το εσωτερικό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «απαιτείται ψυχραιμία απ όλους. Και από εμάς και από τους εταίρους μας, και κυρίως να ενσκήψουν και να δουν την αντιστροφή της πορείας της ελληνικής οικονομίας που έχει επιτευχθεί. Γεγονός που οι αγορές αναγνωρίζουν».

Παράλληλα, ο κ. Στουρναρας εμφανίζεται αισιόδοξος αναφορικά με την έκβαση των επικείμενων διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ότι «όπως μέχρι σήμερα βρήκαμε λύσεις σε πολύ δυσκολότερα θέματα, έτσι θα γίνει και τώρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η διαπραγματευτική γραμμή της Ελλάδας παραμένει πως δεν απαιτούνται νέα μέτρα ύψους 2-2,5 δισεκατομμύρια, ευρώ, όπως φαίνεται να προκρίνει η τρόικα, με την Αθήνα να στηρίζει τη θέση της σε τρεις άξονες.

Πρώτος άξονας είναι ότι τα έσοδα του 2013 θα είναι καλύτερα του αναμενομένου, με στελέχη του ΥΠΟΙΚ να μην αποκλείουν και υπέρβαση του στόχου που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014.

Δεύτερος άξονας είναι η καλύτερη αντίδραση της ελληνικής οικονομίας έναντι των προβλέψεων, με την ύφεση του 2013 να προβλέπεται χαμηλότερη του αναμενόμενου.

Τέλος, τρίτος άξονας είναι η απόφαση της κυβέρνησης να μη ληφθεί οποιοδήποτε νέο μέτρο μείωσης συντάξεων, αλλά αντ΄ αυτού να προωθηθούν περικοπές δραστικές σε ΔΕΚΟ και Δήμους