current views are: 1

3 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση06:57

Ενός δολοφονικού χτυπήματος «μύρια» σενάρια…έπονται

Την επόμενη μέρα του κτυπήματος με τους δύο νεκρούς έξω από τα γραφεία  της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Ηρακλείου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσίευση 06:57’
αρθρο-newpost

Την επόμενη μέρα του κτυπήματος με τους δύο νεκρούς έξω από τα γραφεία  της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Ηρακλείου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Την επόμενη μέρα του κτυπήματος με τους δύο νεκρούς έξω από τα γραφεία  της Χρυσής Αυγής στη λεωφόρο Ηρακλείου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η « δολοφονία των δύο νέων ακυρώνει σε πρώτη φάση το έργο που προσπάθησε να στήσει ο Α. Σαμαράς και οι στενοί του συνεργάτες τόσο με τη θεωρία των δύο άκρων, όσο και με την επικοινωνιακού τύπου διαχείρηση της σύλληψης και φυλάκισης στελεχών της Χρυσής Αυγής».  

Στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης ήταν εκείνος που σε τηλεοπτική του παρουσία είχε προαναγγείλει «νέο κύκλο αίματος» και αναρωτιούνται αν ο πρωθυπουργικός σύμβουλος μιλούσε ή μετά λόγου γνώσεως ή απλώς διαμόρφωνε ένα κλίμα …αντεκδίκησης. 

Αυτό που απασχολεί την αξιωματική αντιπολίτευση είναι όχι μόνο το τι κρύβεται πίσω από το «προβοκατόρικο χτύπημα» αλλά κυρίως που αυτό επί της ουσίας αποσκοπεί. Κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν τρεις παραμέτρους, οι οποίες συναρτώνται άμεσα με τη λειτουργία της κυβέρνησης:

-Το «μπάχαλο» που επικρατεί στην κυβέρνηση. Η φράση κλειδί είναι «όλοι εναντίον όλων» και εξηγούν: όταν βουλευτές της συμπολίτευσης στρέφονται κατά της κυβέρνησης, απειλούν να μην ψηφίσουν μέτρα, καταφέρονται σε κατ ιδία συζητήσεις ακόμα και κατά του στενού πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, χωρίς να εξαιρείται και το πρόσωπο του ίδιου του Α. Σαμαρά,  αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες κυβερνητικού «αλαλούμ».

-Το «παιχνίδι» που στήθηκε με την έλευση ή μη της τρόϊκας. «Υπεύθυνος δεν είναι μόνο ο Στουρνάρας, αλλά κύρια ο πρωθυπουργός» επισημαίνουν και διερωτώνται αν η κυβέρνηση «πιστεύει ότι με αυτά τα κόλπα μπορεί να πείσει έστω και ένα πολίτη της χώρας ότι … αντιστέκεται στις εντολές των δανειστών».

– Το αδιέξοδο του πρωθυπουργού. Απο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός «κρύβεται» οχι μόνο δια της απουσίας του απο την Βουλή αλλά και το ότι «απουσιάζει» απο το έργο της κυβέρνησης. «Εχει παραχωρήσει τα πάντα στον Στουρνάρα» επισημαίνουν και αυτός επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του «επόπτη και αυτόν όχι με επιτυχία».

Παρατηρούν δε με προσοχή τόσο τη διάσταση απόψεων που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όσο και τις κινήσεις που καταγράφονται στο εσωτερικό της Ν.Δ.. Παλαιός και έμπειρος πρώην κοινοβουλευτικός παράγοντας του κόμματος έλεγε σε συζήτηση « είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. ότι ο Σαμαράς απλώς προσπαθεί να διασωθεί και δεν τον ενδιαφέρει η παράταξη στην οποία μάλλον ως ξένο σώμα συμπεριφέρεται», υπονοώντας ότι δεν θα εκπλαγεί αν σε σύντομο διάστημα δημιουργηθεί κλίμα αμφισβήτησης κατά του Α. Σαμαρά. 

Βέβαια στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης «τύπου Παπαδήμου» αφού οι αντιστοιχίες με εκείνη την περίοδο είναι αρκετές. Και υπενθυμίζουν την τότε κρίση του ΠΑΣΟΚ, τη διαδοχή και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που είχε οδηγήσει στον Λ. Παπαδήμο. Τα περισσότερα  εκτιμούν ότι «δύσκολα θα επαναληφθεί το ίδιο πείραμα, έστω και με άλλους πρωταγωνιστές», εν τούτοις δεν αποκλείουν ένα «μεσοδιάστημα ομαλοποίησης του πολιτικού εκκρεμούς». Από την άλλη πλευρά το ενδεχόμενο των εκλογών φαντάζει πλέον αρκετά πιθανό. « Η αδυναμία της συγκυβέρνησης έστω να υλοποιήσει τα μέτρα που έχει πάρει, αλλά και ο εμφύλιος που διαφαίνεται στις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ των οποίων οι βουλευτές διαγκωνίζονται για το ποιός θα επιδείξει φιλολαϊκές ευαισθησίες, καθιστούν τη συνεργασία προβληματική» επισημαίνουν και ερωτούν με νόημα « μήπως ήρθε η ώρα που και από τη Ν.Δ. κάποιοι να υπενθυμίσουν στον πρωθυπουργό ότι εκτός από το δρόμο της αποτυχίας, υπάρχει και εκείνος της παραίτησης και των εκλογών;».


σχετικα αρθρα