Σειρά νέων στοιχείων  για την έρευνα του δικαστικού λειτουργού για  τις υποκλοπές από τις ΗΠΑ φέρεται να προέκυψαν από τις καταθέσεις πρώην στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το vima.gr, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης φέρεται να κατέθεσε στον τακτικό ανακριτή κ. Δημήτρη Φούκα ότι: «Ξέραμε ότι μας παρακολουθούν συνεχώς οι Αμερικανοί και αλλάζαμε διαρκώς καρτοκινητά για να μιλάμε. Ο κλοιός ήταν ασφυκτικός και για αυτό σε διάφορες συναντήσεις μας στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες είχαμε φθάσει στο σημείο να συνεννοούμαστε μέχρι και με… γκριμάτσες, γιατί ξέραμε ότι οι χώροι συσκέψεων ήταν παγιδευμένοι με κοριούς. Συνήθως καταφεύγαμε σε ανοικτούς χώρους για να μιλάμε με ασφάλεια...».

Μάλιστα, ο πρώην υφυπουργός μίλησε για κλοιό τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και για πίεση από τις ΗΠΑ την περίοδο 2005-2009 κυρίως για την ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας.

Παράλληλα, μιλώντας στο vima.gr ο κ. Βαληνάκης τόνισε ότι «υπήρχε συνεχής ετοιμότητα για να αποφύγουμε διαρροή των συνομιλιών μας». Σημειώνεται ότι το τηλέφωνο του συγκεκριμένου πρώην κυβερνητικού στελέχους βρισκόταν ανάμεσα στα 104 τηλέφωνα που παρακολουθούνταν από το σύστημα των 14 τηλεφώνων σκιών, στις υποκλοπές της περιόδου 2004-2006. 

Συμπληρώνεται ότι σε σχετικές πιέσεις για το ενεργειακό θέμα κυρίως από τον τότε αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Ματ Μπράιζα αναφέρθηκε στην κατάθεση που έδωσε επίσης στον Δημήτρη Φούκα κι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

Επιπλέον σύμφωνα με το vima.gr, σειρά σημαντικών στοιχείων φέρεται να συγκεντρώθηκαν από μία υψηλόβαθμη υπάλληλο της ΕΥΠ που ήταν την περίοδο 2007-2009 «σύνδεσμος» των μυστικών υπηρεσιών με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η οποία παρακολουθούσε όλα τα θέματα εγχώριας τρομοκρατίας.

Η συγκεκριμένη γυναίκα ήταν αυτή που φέρεται να είχε πλήρη γνώση της έρευνας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την «παρακολούθηση το 2008 - πιθανόν από αμερικανούς - στην περιοχή της Ραφήνας του αυτοκινήτου του πρώην πρωθυπουργού». 

Η γυναίκα αυτή φέρεται να έφερε και στο Υπουργείο Δημόσιας Ταξης σχετικό σήμα που συντάχθηκε τον Φεβρουάριο του 2009 από τις ελληνικές και ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.