Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Μία κοινή τους αγωνία φέρονται να μοιράστηκαν κατά την τελευταία συνάντησή τους στο Μαξίμου οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος. Ήταν, κυρίως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – που βρίσκεται σε δεινή δημοσκοπική θέση – που εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αυξανόμενες επιθέσεις που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ έχουν ως τελικό στόχο όχι μόνον τη διάλυσή του αλλά την αποσταθεροποίηση και πτώση της κυβέρνησης.

Η έκπληξη, ωστόσο, δεν ήταν οι ανησυχίες Βενιζέλου, που ούτως ή άλλως βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να μην εμφανίζουν την ελάχιστη ανοδική τάση. Η έκπληξη ήταν ότι τους προβληματισμούς αυτούς φέρεται να συμμερίζεται, εν μέρει τουλάχιστον, και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς θεωρεί, σύμφωνα τουλάχιστον με κάποιους εκ των συνομιλητών του, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο κυβερνητικής αποσταθεροποίησης πίσω από το οποίο συσπειρώνονται εκδοτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, κόμματα αλλά και μεμονωμένοι πολιτικοί της ίδιας της Νέας Δημοκρατίας.

Μαζί, φυσικά, με μεγάλη μερίδα βουλευτών που, εν μέσω μνημονιακής αγωνίας, ρίχνουν άθελά τους νερό στο μύλο της αμφισβήτησης. Η επιθετική αυτή τακτική εκφράζεται μέσω συγκεκριμένων επιθέσεων, θεωρούν οι ίδιες πηγές, είτε προς κυβερνητικά στελέχη είτε προς μέλη του στενού επιτελείου του Αντώνη Σαμαρά.

Το αξιοπρόσεκτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι για πρώτη φορά το Μαξίμου φαίνεται ότι, επίσης, κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του για να αντεπιτεθεί, επιχειρώντας παράλληλα να ισχυροποιήσει τη θέση του ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την τρόικα και η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε εκρηκτικές πολιτικές καταστάσεις.

Σε αυτή τη λογική εντάσσονται δημοσιεύματα σε κορυφαία ΜΜΕ, τις τελευταίες ημέρες, τα οποία – για πρώτη ίσως φορά – ονομάτιζαν ή περιέγραφαν στελέχη εντός Νέας Δημοκρατίας, αποδίδοντάς τους συνειδητή ή ασυνείδητη τάση υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Οι διαρροές αυτές προκάλεσαν, όπως είναι αναμενόμενο, αλυσιδωτές αντιδράσεις από τα στελέχη που βρέθηκαν στο στόχαστρο ενώ, μένει να αποδειχθεί, αν ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της αποψινής του συνέντευξης στο MEGA θα επιδιώξει να στείλει και ποια μηνύματα...