Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η Δημοκρατική Αριστερά κάτι που επιβεβαιώθηκε κατά την διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που χαρακτηρίστηκε από εντάσεις.

Για πρώτη φορά σε κοινοβουλευτικό κόμμα ο γραμματέας του καταψήφισε τις πολιτικές θέσεις για το επικείμενο 2ο συνέδριό του διαφωνώντας ριζικά με το περιεχόμενό τους αλλά και με την συνολική πολιτική του κόμματος.

Ο Σπύρος Λυκούδης ψηφίζοντας λευκό επισημοποίησε την ρήξη με τον Φώτη Κουβέλη και το τέλος των προσωπικών τους σχέσεων. Μάλιστα πολλοί στην Αγίου Κωνσταντίνου εκτιμούν ότι μετά τις χθεσινές εξελίξεις το συνέδριο θα μετατραπεί σε διαδικασία καταγραφής των εσωτερικών δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ.

Επίσης θεωρείται αμφίβολο το εάν ο κ. Λυκούδης θα επιδιώξει να είναι εκ νέου υποψήφιος για το αξίωμα του γραμματέα, θέση για την οποία προαλείφεται ο στενός συνεργάτης του κ. Κουβέλη, Σάκης Παπαθανασίου. 

Λευκό ψήφισαν συνολικά 24 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ανάμεσά τους ο βουλευτής της β' Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός αλλά και τα στελέχη που συμμετέχουν στην Συντονιστική Γραμματεία της πρωτοβουλίας των 58, Μάκης Γεωργάτος και Σταύρος Λιβαδάς.

Ο Σπύρος Λυκούδης δέχτηκε επίθεση από συντρόφους του που τον κατηγόρησαν ότι αποδομεί την πολιτική του προέδρου του κόμματος, ενώ οι συμμετέχοντες στους 58 κατηγορήθηκαν ακόμη και από τον ίδιο τον Φώτη Κουβέλη πως συμμετέχουν σε παράλληλο πολιτικό σχέδιο με την ΔΗΜΑΡ, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά.

Στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πλανιόταν επί διημέρου το φάντασμα του ΠΑΣΟΚ με μία σειρά στελεχών να αφορίζουν «το κόμμα της χρεοκοπίας» λέγοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπούμε στον διάλογο των 58 και να συνεργαστούμε με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ.

Φασαρία προκάλεσε στην ΔΗΜΑΡ και για την αναποφασιστικότητα της ηγεσίας να προωθήσει την ένταξη του κόμματος στην ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών. Ο κ. Κουβέλης φέρεται να είπε στην δευτερολογία του ότι δεν πρέπει να υπάρξει απόφαση από τώρα γιατί ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να ζητήσει την κοινή κάθοδο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Είκοσι στελέχη της μειοψηφίας με κείμενό τους ζήτησαν να ξεκινήσει ο διάλογος με την πρωτοβουλία των 58 για την Κεντροαριστερά, ενώ άλλα 300 μέλη του κόμματος με δεύτερο κείμενο αξίωσαν από την ΔΗΜΑΡ να μην αρνείται τον διάλογο για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου.