current views are: 2

4 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση09:07

Μάρτιν Σουλτς: Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη (φωτό)

Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη έθεσε ως ύψιστο στόχο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της βίας στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 09:07’
αρθρο-newpost

Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη έθεσε ως ύψιστο στόχο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της βίας στην Ελλάδα.

Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρώπη έθεσε ως ύψιστο στόχο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης μιας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της βίας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας South for Growth ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογράμμισε ότι «χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη» θέτοντας ως μεγάλο στοίχημα την ανάκτησή της.

Ο κ. Σουλτς είπε χαρακτηριστικά πως «σήμερα ζητάμε θυσίες χωρίς να ενδιαφερόμαστε για την επομενη γενιά» εστιάζοντας στην επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι βασικό πρόβλημα για τις επιχειρήσεις δεν είναι η έλλειψη ιδεών αλλά η έλλειψη ρευστότητας. 

«Πώς ειναι δυνατόν να δίνει η ΕΚΤ χρήμα στις τράπεζες αλλά να μη διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία;» αναρωτήθηκε τονίζοντας οτι χρειάζεται στρατηγική επενδύσεων με πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου παράλληλα, πρότεινε τη συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου, μεταξύ των ευρωπαϊκών και των βορειοαφρικανικών χωρών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις υποδομές.

Ο κ. Σουλτς ζήτησε να δοθεί τέλος στην καχυποψία, με την ανάκτηση της εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Βορρά και Νότο χαρακτηρίζοντας ως «ανοησίες» τους διαχωρισμούς. 

«Χρειαζονται δομικές μεταρρυθμίσεις, μείωση των χρεών αλλά και μια τραπεζική ένωση που θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά» σημείωσε ελπίζοντας πως μια σχετική απόφαση θα ληφθεί απο τους ευρωπαίους ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Με αυτήν, κατά τον κ. Σουλτς, σπάει το επικίνδυνο σπιράλ μεταξυ εθνικών και τραπεζικών χρεών, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς μια τραπεζική ένωση, μια νέα τραπεζική κρίση θα καταστρέψει όσες προσπάθειες έχουν γίνει στην ευρωζώνη. 

Προσθεσε, επίσης,  ότι η πιο σημαντική βάση για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι η διοχέτευση χρήματος στην πραγματικη οικονομία.

Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, αναφέρθηκε και στην έξαρση της βίας στην Ελλάδα τονίζοντας πως πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσυνη προς τη δημοκρατία. Σχολιάζοντας τις δολοφονίες των μελών της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι δεν δικαιολογούνται. προσθέτοντας, όμως πως οι άνθρωποι που ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν είναι Ναζί, αλλά άνθρωποι απελπισμένοι, χωρίς ελπίδα.

 


σχετικα αρθρα