Ρεπορτάζ : Ντίνα Καραμάνου

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με «μετάγγιση» πόρων από άλλες περιοχές της περιφέρειας, ήταν η κυβερνητική υπόσχεση μετά τα εντυπωσιακά εγκαίνια της Ολυμπίας Οδού στο Κιάτο. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες.

Η χρηματοδότηση έγινε, άλλες περιοχές που στερούνται κοινοτικούς πόρους- όπως τα Χανιά- χύνουν τόνους μελάνι σε διαβήματα διαμαρτυρίας, όμως οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου που συνδέει την Κόρινθο με την Πάτρα δεν έχουν ξεκινήσει με ιδιαίτερο ζήλο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι εταιρείες που μετέχουν στην κοινοπραξία απολύουν εργάτες. Ήδη έχουν απολυθεί δέκα οδηγοί μηχανημάτων και εργάτες ασφαλτόστρωσης στην Κόρινθο, ενώ οι διοικήσεις έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες περικοπές προσωπικού, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα.

«Επικαλούμενη μη χρηματοδότησή της η κοινοπραξία απολύει εργαζόμενους» λέει στο newpost ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου Αντώνης Ραπανάκης.

«Εκτίμησή μας είναι ότι με αυτόν τον τρόπο εκβιάζουν για περαιτέρω χρηματοδότηση. Ήδη έχουν λάβει τα χρήματα του ΕΣΠΑ ενώ δεν έχουν σταματήσει να εκμεταλλεύονται τα διόδια κατά μήκος της οδού, παρόλο που δεν έχει κατασκευαστεί.

Ήδη υλοποιούν και τις κυβερνητικές υποσχέσεις για διόδια σε όλες τις εισόδους και εξόδους του αυτοκινητοδρόμου. Έχουν διανοίξει τους χώρους- είναι η πρώτη από τις εργασίες που φρόντισαν να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τις απολύσεις».

Το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων είναι βαρύ, ενώ – σύμφωνα με πληροφορίες του newpost- οι εργολάβοι με εντολή διοικητικών στελεχών έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα... αιματηρής οικονομίας «ακόμη και στα τσιμέντα».

Όπως λένε οι εργάτες κατά μήκος του δρόμου «η δουλειά προχωράει με το στανιό». Σήμερα αναμένουν με τρόμο τη μισθοδοσία καθώς η ανακοίνωση νέων απολύσεων είναι περισσότερο από πιθανή-σχεδόν τους έχει ανακοινωθεί.