«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν και λάθος» σημείωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Όστιν στο Τέξας, ενώ υποστήριξε ότι οι συνθήκες που υπογράφηκαν για τη νομισματική ένωση ήταν εσφαλμένες και θα πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. 

«Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας ο οποίος επεσήμανε όμως ότι πλέον δεν έχει καμία σημασία, αφού «η Ευρωζώνη υπάρχει, έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μια ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ δεν θα ωφελήσει κανέναν, αφού όπως είπε θα πυροδοτούσε νέα προβλήματα, όπως «η διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, τα φαινόμενα bank run, ο πληθωρισμός, η φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων». 

«Για το λόγο αυτό και μόνο» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη».

Όπως υποστήριξε, «μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη» αφού όπως είπε εάν «μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος».

Αναφερόμενος στην απόφαση της  Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την προσδοκία του για συγκρότηση «μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες εν όψει των Ευρωεκλογών θα απαιτήσουν και θα πρέπει να έχουν καθαρές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα», υποστήριξε καταλήγοντας ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ