Γράφει η Σταυριανή Καραμανίδη

Μετρά τις δυνάμεις της απέναντι στην τρόικα σήμερα το απόγευμα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που επιμένει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, κόντρα στις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Με επίκεντρο τη «μαύρη τρύπα» των 500 εκατ. ευρώ που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, θα καταθέσει στο κρίσιμο ραντεβού μια νέα βελτιωμένη πρόταση για την οικονομική στήριξη των Ταμείων, με την πρόθεση να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό, χωρίς να επηρεαστούν οι συντάξεις.

Γ. Βρούτσης: Ψαλίδι σε εφάπαξ, διασφαλισμένες οι συντάξεις

Μειώσεις έως και 30% σε εφάπαξ, συμπεριλαμβάνει το σχέδιο του υπουργείου, καθώς από την αρχή του έτους τα εν λόγω βοηθήματα θα υπολογίζονται με μαθητικό τύπο. Πάντως όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αναδρομική προσαρμογή των εφάπαξ».

Αναφερόμενος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, ο κ.Βρούτσης ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει καμία παρέμβαση για όσους θεμελίωσαν ή θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ενώ αναφορικά με τις επικουρικές, διευκρίνισε: «Στο εξής κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ζωής του».

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2014 πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό και των επικουρικών συντάξεων.