Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Απόλυτος στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη παρά τα οποία λάθη έχουν γίνει εμφανίστηκε χθες το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας.

«Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν και θα πυροδοτήσει νέα σοβαρά προβλήματα  είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε. Οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη ενώ προέβλεψε ότι η έξοδος οποιασδήποτε χώρας από την Ε.Ε. θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη.

Τάχθηκε ακόμα υπέρ του ελέγχου της τρόικας από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου και αναφερόμενος στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου -ο οποίος είπε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη γι αυτό που έγινε στην Ευρώπη – έθεσε το ερώτημα  εάν ισχύει αυτό γιατί πρέπει να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος. Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί. Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, αλλά εγώ προτιμώ να  αφήσουμε στους ιστορικούς αυτή τη συζήτηση. Δεν έχει σημασία σήμερα.

Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη.

Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος. Μία  έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε  κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, game on. Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός.

Γνωρίζουμε την απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή, καθώς και δυνατότητα κλήσης όλων των εμπλεκομένων μερών, περιλαμβανομένων τέως και νυν Πρωθυπουργών και υπουργών Οικονομικών στις χώρες της κρίσης, κεντρικών τραπεζιτών, εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικα. Είμαστε σύμφωνοι με αυτή τη θέση και θα συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει επίσης να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα.

Εάν κάποιος όπως αναφέρει πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, Γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;».