Ρεπορτάζ : Θέμης Δαγκλής - Ιωάννης Μαρτέλλος

Μια σημαντική είδηση έβγαλε ο Πρωθυπουργός από την σχεδόν 90λεπτη συνέντευξη που έδωσε στον Γιάννη Πρετεντέρη. Το 2014 θα ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση στόχων του προγράμματος. It makes sense όπως λένε και οι Άγγλοι.

Ο στόχος για το 2016 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ. Με βάση τις ίδιες τις παραδοχές του προγράμματος αυτό σημαίνει 9 δισ. παραπάνω έσοδα από ότι δαπάνες. Φέτος ιδρώσαμε να βγάλουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα κοντά ένα δισ. Του χρόνου χρειαζόμαστε 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 3 δις και ήδη έχει πέσει πανικός. Το 4,5% του ΑΕΠ είναι κάτι που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Αυτό που δεν απεκάλυψε ο Πρωθυπουργός (ίσως γιατί ο Πρετεντέρης δεν κατάλαβε τι άκουσε και δεν επέμεινε) είναι τι είδους επαναδιαπραγμάτευση στόχων θα επιδιώξει. Να πιάσουμε το 4,5% του ΑΕΠ το 2018 δηλαδή μια χρονική μετάθεση του στόχου; Η να αλλάξουμε τον ίδιο το στόχο του 4,5% που δεν είναι αυθαίρετος, υποτίθεται ότι με  9 δισ. περίσσευμα η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί με ίδιες δυνάμεις το χρέος της.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που στην πράξη σημαίνει αυτή η εξαγγελία είναι ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει μια μείωση φόρων κατά 1% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Θα πρόκειται για μια πολύ σύνθετη διαπραγμάτευση, που προϋποθέτει ότι όλες οι λήξεις των ομολόγων θα έχουν μετακυλιστεί στο απώτερο μέλλον, δηλαδή να έχουν διευθετηθεί και το θέμα του χρηματοδοτικού κενού και το θέμα των ελαφρύνσεων στο χρέος.

Αυτό βεβαίως προϋποθέτει, ότι η διαπραγμάτευση που γίνεται τώρα με την τρόικα θα κλείσει επιτυχώς, τσαμπουκάς και διαπραγμάτευση μαζί δεν γίνεται. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει τα 500 εκ. σκληρά μέτρα που ζητάει η τρόικα, ώστε μαζί με 700 εκ «απαλά» μέτρα να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ που θα είναι, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, το λογικό σημείο συμβιβασμού με τους δανειστές.

Τις τελευταίες εβδομάδες φαινόταν ότι η κυβέρνηση βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης με την τρόικα και επεδίωκε πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Αυτό προς το παρόν, φαίνεται να έχει φύγει από το τραπέζι. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε στη συνέντευξη του, απέρριψε με σαφήνεια τα περί πολέμου με την τρόικα ενώ δεσμεύτηκε μόνο ότι δεν θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα. Δεν θα  υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα,  σε περίπτωση που ζητήσει νέα μέτρα αυτά «είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε», είπε ο κ. Σαμαράς.

Σχετικό απόσπασμα:

Α. Σαμαράς Ακριβώς. Κάθε πολιτικός θέλει να μεγιστοποιεί τα οφέλη για την πατρίδα του και είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει και ορισμένους βασικούς «παίκτες» προκειμένου να τον βοηθήσουν. Αλλιώς θα ήταν λάθος.

Πολιτική διαπραγμάτευση, αν εννοείτε αλλαγή των όρων του προγράμματος, δηλαδή εκεί που με περιμένουν να έχω 1,5% πλεόνασμα το ’14 να έχω 0,8%, ασφαλώς μου δίνει μεγάλα ανάσα. Αυτό όμως θα πρέπει να πάει πίσω σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει. Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει.

Πότε θα γίνει κ. Πρετεντέρη; Τη στιγμή που θα έχω στο μαντήλι που λένε στο χωριό  μου, το πρωτογενές πλεόνασμα…

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τότε θα ζητήσετε …

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν λέω ότι θα ζητήσω. Το πρωτογενές πλεόνασμα φέρνει από μόνο του με την απόφαση του Νοεμβρίου την ελάφρυνση του χρέους. Αλλά εάν τα πράγματα τότε είναι δύσκολα, που εγώ πιστεύω δεν θα χρειαστεί και θα μπορέσουμε τότε να το έχουμε. Το να το κάνω τώρα, θα είναι λάθος.

Αν. Σαμαράς: Μικρή ανάπτυξη το 2014

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο MEGA μίλησε για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Μικρή ανάπτυξη το 2014 για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκτιμά ότι θα υπάρξει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τονίζοντας ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2016, ενώ παραδέχθηκε ότι «το 2013 είναι η χειρότερη χρονιά που θα έχει ποτέ του γνωρίσει ο Έλληνας».

«Πρέπει ο κόσμος να μάθει επιτέλους ότι πρέπει σε μια χώρα με σταθερότητα, να υπακούμε στη λογική της 4ετίας. Εκλογές θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δεν συμφωνούν είναι όποιοι δεν θέλουν να είναι η χώρα σε στέρεα πόδια, όταν γίνουν εκλογές. Το καταλαβαίνω».

Επίσης άνοιξε και το θέμα για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στο πλαίσιο των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2016 απάντησε ότι «δεν έχω κανέναν στο μυαλό μου, δεν έχω κάτσει να σκεφτώ καν κάτι τέτοιο, αυτό το οποίον έχω σίγουρα στο μυαλό μου είναι ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μην έχει να μας προσφέρει έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας για να αποφευχθούν οι εκλογές το 2015. Και πιστεύω ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος αυτός, υπάρχουν θαυμάσιοι Έλληνες παντού. Και Ελληνίδες.

Θα κοιτάξουμε ανεξαρτήτως παρατάξεων κάποιον ο οποίος να συμπυκνώνει στο όνομά του, στην εικόνα του, ό,τι καλύτερο μπορεί σήμερα να δώσει η Ελλάδα και για μέσα και για έξω».  

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου  αναφερόμενος στη δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και στη δολοφονία, πριν από ένα περίπου μήνα του Παύλου Φύσσα, ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας και πως σε καμία περίπτωση η δημοκρατία δεν θα υποκύψει στην εγκληματική βία.

«Η κυβέρνηση θα είναι ανελέητη ενάντια στους πρωταίτιους» και πρόσθεσε ότι χρειάζεται αυστηρότητα, αλλά και ενωτική διάθεση.«Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τη θεωρία των δύο άκρων και άφησε αιχμές για ακραία συμπεριφορά στο ΣΥΡΙΖΑ.

Έκανε αναφορά μεταξύ άλλων για τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσαν σε ανατροπή της κυβέρνησης, με αφορμή την παρέλαση κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αλλά και υπενθυμίζοντας αντίστοιχες δηλώσεις  του επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα κατά την ώρα του αγιασμού όταν ξεκινούσε η σχολική χρονιά.

«Αυτό μπορεί να μην είναι πράξη βίας, αλλά είναι σίγουρα κάτι το απαράδεκτο και πιστεύω ότι είναι αυτή η συμπεριφορά η οποία πρέπει να καταγγελθεί» είπε ο πρωθυπουργός.

«Εύχομαι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει και να καταγγέλλει κάθε ακραία συμπεριφορά. Το να ανέχεσαι ή να δικαιολογείς ακραίες συμπεριφορές οδηγεί στη βία» είπε και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να μην καταγγέλλεις πράξεις όπως στις Σκουριές ή στην Μαρφίν όπως δεν μπορεί να υπάρχουν βουλευτές που καταθέτουν σε δίκες που δεν θα έπρεπε».

Για τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιάς ομάδας στο Μαξίμου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντέχει την κριτική και υπάρχουν κάποια άτομα που ζουν σε μία παράνοια», ενώ κάλυψε πλήρως τον συνεργάτη του κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη.

Σε διαπραγμάτευση με την τρόικα 

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τρόικα είπε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο αλλά σε διαπραγμάτευση».

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, «δεν έχουν συμφωνηθεί τέτοια μέτρα και δεν αντέχει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία και οικονομία» και ότι η απόσταση θα καλυφθεί με την λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν υπάρχει πίεση για νέο μνημόνιο προσθέτοντας ότι «ορισμένοι στην Ευρώπη μιλούν για προέκταση του υπάρχοντος μνημονίου λόγω του ότι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα συνεχίσει να μας δανείζει το ΔΝΤ».

Ωστόσο είπε ότι  «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα. Δημοσιονομικό κενό δεν θα υπάρξει. Το χρηματοδοτικό κενό είναι δική τους υποχρέωση να το καλύψουν. Το μόνο που μπορεί να υπάρξει και θα είναι κακό για την Ελλάδα είναι να αρχίσει μία συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους γιατί θα προκαλέσει ανησυχία στις αγορές».

Στους δήμους ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις και πως σκέπτεται να περάσει ο φόρος στους δήμους.

«Κάτι το οποίο άκουσα το οποίο το βρήκα πάρα πολύ σωστό είναι: μήπως θα μπορούσαμε το φόρο των ακινήτων να τον περάσουμε στους Δήμους με ανταποδοτικότητα...  Είναι κάτι, το οποίο γίνεται σε ξένες χώρες, είναι κάτι το οποίο θα μας έβγαζε από την υποχρέωση εμείς να πληρώνουμε τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα» είπε.

Αναγκαστική στήριξη σε Στουρνάρα και Βενιζέλο

Αναγκαστική στήριξη παρείχε ο Πρωθυπουργός σε Βενιζέλο και Στουρνάρα, χωρίς τον πρώτο δεν υπάρχει κυβέρνηση και τον δεύτερο αν τον άδειαζε θα έπρεπε να τον ανασχηματίσει αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί παραμονή των συναντήσεων με την Τρόικα

«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται. Και πιστεύω ότι ο Στουρνάρας σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι. Εγώ πραγματικά θεωρώ ότι έχει βάλει την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος. Τον στηρίζω. Και ο Βενιζέλος τον στηρίζει».

Ο κ. Σαμαράς μίλησε και τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι πολιτικά τους χωρίζουν πολλά.

Αυτό το οποίο μας ενώνει, είπε  ο πρωθυπουργός,  είναι αυτή η κοινή ευθύνη για το αύριο.

Για το ζήτημα των υποβρυχίων είπε ότι έγινε και προανακριτική και εξεταστική το '11 και δεν του βρήκαν τίποτα, το ίδιο και για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη. Και μιλάω ιδιαίτερα για το ΣΥΡΙΖΑ, είμαι καθαρός. Αλλά χτυπάνε όχι τον Βενιζέλο, ή τον Σαμαρά ή τον οποιονδήποτε. Τη σταθερότητα του τόπου χτυπάνε, που εγώ σας τη βάζω από την αρχή της κουβέντας μας ως τη μεγάλη προϋπόθεση προκειμένου να βγει ο κόσμος από το τέλμα και από την κρίση».

Τέλος, έριξε τους τόνους με τον κ. Αβραμόπουλο τονίζοντας ότι η στάση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που φάνηκε ότι συνέπραξε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ουσία αλλά ήταν φαινομενικό.