Πραγματική βούληση από την Τουρκία για λύση του Κυπριακού θα είναι ο τερματισμός τους τουρκικής κατοχής και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχάλης Σπινέλλης.

Μιλώντας στην Επιτροπή του ΟΗΕ για θέματα Κοινωνικά, Ανθρωπιστικά και Πολιτιστικά ο κ. Σπινέλλης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα της Αποστολής Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή, συνολική, βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επισήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του ΟΗΕ, με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Στην ομιλία του ο κ. Σπινέλλης αναφέρθηκε στα προβλήματα των αγνοουμένων, των προσφύγων, των εγκλωβισμένων, την παράνομη εισροή τούρκων εποίκων στις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς της Κύπρου στην κατεχόμενη περιοχή.