Άρχισε ο νέος γύρος σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα με μια σειρά από καυτά μέτωπα να αναμένουν «λύση». Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της τρόικας με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το απόγευμα οι επικεφαλής των δανειστών θα μεταβούν στο υπουργείο Εργασίας όπου και θα συναντηθούν με τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.

Από τις συσκέψεις απουσιάζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κλάους Μαζούχ, λόγω υποχρεώσεων που έχει στο εξωτερικό.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και σύμφωνα με πληροφορίες δεν τέθηκε καθόλου το θέμα του δημοσιονομικού κενού αλλά και της λήψης νέων μέτρων. Κατά την πρώτη συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014- 2017, αλλά και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα. Για το θέμα αυτό ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικά ουδέτερες. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης. 

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των έμμεσων φόρων στα καύσιμα, ο εν λόγω παράγοντας υποστήριξε ότι η υστέρηση από τον στόχο υπερβαίνει τα 700- 800 εκατ. ευρώ και αυτό βοηθά στη μελλοντική συζήτηση για ενδεχόμενη ελάφρυνση του ΕΦΚ στα πετρελαιοειδή. Το θέμα αυτό ενδεχομένως να τεθεί όταν θα υπάρξουν πληρέστερα στοιχεία για την απόδοση του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Την ώρα της συνάντησης, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, ενώ επεισοδιακή ήταν και η άφιξη του κ. Τόμσεν καθώς πολίτης πέταξε κέρματα στο αυτοκίνητό του, όταν σταμάτησε έξω από το υπουργείο.

Τελικά επεισοδιακή ήταν και η αναχώρηση των δανειστών, καθώς οι διαδηλωτές έφραξαν την είσοδο του υπουργείου με την αστυνομία να φυγαδεύει τους τροϊκανούς από την πίσω πόρτα.

Η ελληνική πλευρά έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ως βασικό επιχείρημα στην τρόικα την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014. 

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)- ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει αύριο στην Αθήνα- ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

- Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.

- Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

- Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.