Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Προπόνηση» για την αυριανή συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα που θα έχει ως αντικείμενο την τροποποίηση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων κάνουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Το Συντονιστικό όργανο της Βουλής θα εξειδικεύσει και θα απλουστεύσει τις προτάσεις του κόμματος προς τον υπουργό Οικονομικών με στόχο στην σύσκεψη που θα γίνει ο κ. Στουρνάρας να δυσκολευτεί να απορρίψει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Ως γνωστόν η Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι καθόλου ευχαριστημένη από την τελική μορφή του ΕΝΦΑ όπως την διαμόρφωσε με προσωπικές του πινελιές ο κ. Στουρνάρας. Κι αυτό διότι όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του κόμματος, ο υπουργός περίπου αγνόησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις που είχε υποβάλει το ΠΑΣΟΚ τουλάχιστον έναν χρόνο πριν.

Τότε, το ΠΑΣΟΚ ζητούσε αφορολόγητο όριο για τα πρώτα 50.000 ευρώ αξίας ακινήτων, απαλλαγή από τον φόρο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, μέριμνα για φορολοελαφρύνσεις για άτομα και ειδικές ανάγκες και μικροϊδιοκτήτες πρώτης κατοικίας με στεγαστικά δάνεια και επίσης εφαρμογή φορολογικής κλίμακας με πολλούς συντελεστές, ώστε η φορολογία των ακινήτων να είναι προοδευτική και δίκαιη.

Στην αυριανή συνάντηση το ΠΑΣΟΚ θα πάει στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας φορολόγηση της περιουσίας στο σύνολό της κι όχι ανά εμπράγματο δικαίωμα, όχι δηλαδή ανά ακίνητο.

Αυτήν την κατεύθυνση έδωσε άλλωστε χθες και ο Ευάγγελος Βενιζέλος στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η συνολική πρόταση του κόμματος θα πρέπει να αντιστοιχεί στην πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Η ανακοίνωση εκείνη μιλούσε για σημαντική αναμόρφωση του ΕΝΦΑ, χωρίς ωστόσο να αλλάξει ο δημοσιονομικός στόχος.

Στο ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσουν σήμερα ποια στελέχη θα μεταβούν στην Μητροπόλεως. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην συζήτηση και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έχουν ετοιμάσει προτάσεις κι επιθυμούν να τίς παρουσιάσουν στον κ. Στουρνάρα. Η σίγουρη τριάδα από πλευράς ΠΑΣΟΚ θα απαρτίζεται από τους Πάρι Κουκουλόπουλο, Χρήστο Πρωτόπαπα και Φίλιππο Σαχινίδη.