Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Η τρόικα είναι ήδη στην Αθήνα και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει πως θα εξελιχθούν οι συζητήσεις της με την ελληνική κυβέρνηση. Το μόνο σταθερό σημείο είναι ότι η ελληνική κοινωνία, η οικονομία και το πολιτικό σύστημα δεν αντέχει άλλα δημοσιονομικά μέτρα και φόρους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχονται νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Οι «κόκκινες γραμμές» έχουν τεθεί εδώ και καιρό και όλοι αναμένουμε να τηρηθούν.

Ήδη χθες το βράδυ στην συνέντευξή του ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα δεχθεί νέα μέτρα. Το θέμα είναι να το δεχθούνε και οι πιστωτές. O Aντ. Σαμαράς βέβαια είπε ότι δεν είμαστε σε πόλεμο, αλλά σε διαπραγμάτευση.

Η ελληνική πλευρά έχει επιδείξει τεράστια υπομονή τα τελευταία χρόνια μετά την είσοδο στο λαβύρινθο του μνημονίου και παρά τα πολλά θύματα από τον μνημονιακό Μινώταυρο. Η κατάσταση πλέον είναι οριακή και έφθασε η στιγμή η συγκυβέρνηση να φωνάξει δυνατά το δικό της «όχι».

Η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν για μια ακόμη φορά να μπουν στο… μνημονιακό θυσιαστήριο, για να ικανοποιηθούν διάφορες σκοπιμότητες, κυρίως της γερμανικής Καγκελαρίας. Η πολιτική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει, παρά την αντίθετη άποψη που εκφράζουν διάφοροι, αρκεί να την πιστέψει πραγματικά το πολιτικό σύστημα.

Όμως διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τους υπαλλήλους της τρόικας που είναι ήδη στην Αθήνα. Οι επικεφαλείς της τρόικας δεν έχουν καμία αξιοπιστία και την παραμικρή ηθική νομιμοποίηση.

Η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει σε επίπεδο κορυφής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά ότι μόνο όφελος θα έχει και ο ίδιος, αλλά και η χώρα από μια σκληρή στάση έναντι των πιστωτών. Εξάλλου, η χώρα δεν φάνηκε ασυνεπής τους μήνες που ο ίδιος είναι πρωθυπουργός.

Το αντίθετο. Έγιναν πολλά και πάνω απ’ όλα οφείλουν, κυρίως οι ευρωπαίοι πιστωτές να σεβαστούν και τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού, εάν πραγματικά πιστεύουν στην έννοια της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Η ώρα της ρήξης έφθασε και ο ίδιος το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Γνωρίζει πότε θα χρησιμοποιήσει το όπλο που έχει στα χέρια του. Εξάλλου, πόσο πιθανό είναι να επιμείνουν οι τροϊκανοί σε νέα μέτρα, όταν βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν; Μια σθεναρή αντίσταση, εκτιμάται ότι θα αναδιαμορφώσει το σκηνικό και η απάντηση πρέπει να είναι μια: «φτάνει πια».

Νέα μέτρα δεν μπορούν να υπάρξουν, αφού θα αποδιαρθρώσουν περαιτέρω τη χώρα, θα διαλύσουν τον κυβερνητικό συνασπισμό και θα φέρουν πολιτική αναστάτωση και κοινωνική έκρηξη. Ήδη ανεχθήκαμε πολλά.

Ο πρωθυπουργός που έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης στην ελληνική κοινωνία, εκτιμώ ότι καταλαβαίνει ότι η «μικρή Ελλάς», όχι μόνο αντέχει τη μετωπική σύγκρουση με την τρόικα, αλλά αυτή επιβάλλεται να γίνει.

Το πολιτικό σύστημα οφείλει πρωτίστως, για λόγους στοιχειώδους αξιοπρέπειας και επιβίωσης, να ορθώσει ανάστημα έναντι των δανειστών για να μας σεβαστούν και να σταματήσουν τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

Η λύση είναι μια έντιμη συνεργασία και καθαρές σχέσεις για την επόμενη περίοδο, ώστε η χώρα χωρίς πίεση να σταθεί σιγά-σιγά στα πόδια της και να απαλλαγούμε από τους τροικανούς.

Εξάλλου, όπως πολύ εύστοχα έχει πει και ο γ.γ. της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, εκ των κεντρικών κυβερνητικών στελεχών, και όχι κάποιος παράγοντας της αντιπολίτευσης: «η τρόικα και το Μνημόνιο είναι μια μελανή σελίδα στην ιστορία της χώρας».