Την κυβέρνηση της Αλβανίας να συνεργαστεί με την Ελλάδα κάλεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Συνέδριο «Hellenic - Albanian Economic and Energy Roundtable» που πραγματοποιείται στη γείτονα χώρα. Ο υπουργός εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι   μετά από «μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης η Ελλάδα  είναι πλέον πολύ κοντά στην επιστροφή της στην ανάπτυξη». 

Ταυτόχρονα γνωστοποίησε τους τομείς που η ελληνική κυβέρνηση θα βασίσει το νέο αναπτυξιακό της μοντέλο που θα θα στηριχτεί στις  μεταφορές, στη ναυτιλιακή οικονομία, στον τουρισμό, στο πρωτογενή τομέα , στη μεταποίηση και στην πολιτιστική οικονομία. Ο κ. Αβραμόπουλος καλλυμένα κάλεσε τα Τίρανα να προχωρήσει με την Αθήνα στον καθορισμό των ΑΟΖ βάση του διεθνούς δικαίου. 

Ο υπουργός Εθνικής  Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος μετέβη στην Αλβανία συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια,  που πραγματοποιεί  επίσημη επίσκεψη εκεί. 

Στο πλαίσιο της Προεδρικής επίσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με την Αλβανίδα ομόλογό του Mimi Kodheli, η οποία θα πραγματοποιήσει σύντομα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. 

Μιλώντας , εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Οικονομικό Συνέδριο «Hellenic - Albanian Economic and Energy Roundtable» κάλεσε την Αλβανική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Ελλάδα. 

«Η επίσκεψη αυτή  χαρακτηρίζεται σταθμός, που ανοίγει νέους ορίζοντες, μια νέα προοπτική στις διμερείς μας σχέσεις και νέους δρόμους συνεννόησης, συνεργασίας και ανάπτυξης ανάμεσα στις επιχειρηματικές ενότητες, τον επιχειρηματικό κόσμο, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Είναι καιρός πλέον να μετουσιώσουμε σε πρακτικά αποτελέσματα μία ιστορική αναγκαιότητα. 

Είμαστε οι πιο ιστορικοί λαοί της ευρύτερης περιφέρειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Γνωριζόμαστε καλά εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια. Τις χώρες μας ενώνει αυτή τη στιγμή πάνω απ’ όλα το κοινό ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο. Από αυτή τη βασική διαπίστωση, ξεκινά οποιαδήποτε συζήτηση για την διεύρυνση, ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεών μας σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς. Για την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας». 

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε με νόημα ότι « Μονάχα όταν αυτό συντελεστεί, θα δοθεί τέλος σε ο,τιδήποτε αρνητικό μας έχει κληροδοτήσει το παρελθόν, καθώς και τα στερεότυπα μιας άλλης εποχής. Έτσι πετύχαμε να εξασφαλίσουμε συνεργαζόμενοι τον TAP». 

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε επίσης με αφορμή τη συνεργασία στον αγωγό ότι  «Πηγαίνοντας κόντρα σε προβλέψεις και ενδοιασμούς, κοιτάξαμε  μπροστά. Και αν πρέπει να βγει απ’ αυτή τη σημαντική επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αλβανία ένα μήνυμα, είναι ότι αυτό που μας οδηγεί είναι το μέλλον». 

Αναφερόμενος, ενδεχομένως, στον καθορισμό των ΑΟΖ με τα Τίρανα είπε: «Αποδεχόμαστε πάνω από όλα τους κανόνες του διεθνούς δικαίου ως μέσο για την επίλυση οποιωνδήποτε προβλημάτων υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας. Προωθούμε (...) τον Ευρωπαϊκό κώδικα αξιών για τον σεβασμό των κανόνων της καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι η χώρα που πρώτη οραματίστηκε και δούλεψε πολύ για μία Νοτιανατολική Ευρώπη εντεταγμένη στις ευρωπαϊκές δομές συνεργασίας».

Παράλληλα εξέφρασε την αναγκαιότητα να αφήσουμε από κοινού  «πίσω  το Βαλκανικό παρελθόν». Απαιτείται, όμως «να υπάρξει εμπιστοσύνη από δώ και πέρα στις διακρατικές σχέσεις» είπε ο Δ. Αβραμόπουλος και αναφερόμενος στους άμεσους τομείς συνεργασίας  δήλωσε πως αυτοί μπορεί να είναι ο τουρισμός, η μεταφορά τεχνογνωσίας καθώς επίσης και « να συνεργαστούμε για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, στις μεταφορές και στις τηλεπικοινωνίες».

Κλείνοντας ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι:  «Η Ελλάδα ύστερα από πολλές θυσίες και μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, είναι πλέον πολύ κοντά στην επιστροφή της στην ανάπτυξη. Η ενέργεια, οι μεταφορές, η ναυτιλιακή οικονομία,  ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας και η μεταποίηση, η πολιτιστική οικονομία είναι οι πυλώνες του νέου ελληνικού αναπτυξιακού μοντέλου».

Γ.Κοκ.