Με τη δημόσια διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να μην υπάρχει «κανένα σύννεφο, καμία σκιά στις ελληνοαλβανικέ σχέσεις», ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε σήμερα το βράδυ τη διήμερη επίσκεψή του στα Τίρανα και το Αργυρόκαστρο.

Αντιφωνώντας τον δήμαρχο Αργυροκάστρου κατά την τελετή ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη της πόλης, ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στη στήριξη της Αθήνας στην ευρωπαϊκή διαδρομή της Αλβανίας, τον ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην χώρα αλλά και στους Έλληνες στρατιώτες που έπεσαν πολεμώντας για την ειρήνη, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

«Η Ελλάδα θα υποστηρίξει το οδοιπορικό της Αλβανίας στην Ευρώπη. Το έκανε στο παρελθόν, θα εξακολουθήσει να το κάνει και στο μέλλον, για το καλό του αλβανικού λαού, για το καλό όλων μας» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στους Έλληνες της Αλβανίας, τους συνεχάρη γιατί, όπως είπε, «πρωτοστάτησαν σε όλους τους κοινωνικούς αγώνες της χώρας, μπόλιασαν πνευματικά την Αλβανία και συνεχίζουν να το κάνουν».

Ο δήμαρχος Αργυροκάστρου Φλαμούρ Ντίμε μίλησε με θερμά λόγια για τον κ. Παπούλια -μάλιστα είχε αναρτήσει την ελληνική σημαία μαζί με την αλβανική στο περίφημο κάστρο της πόλης, κάτι που όπως έλεγαν ντόπιοι είχε να συμβεί από το 1940- χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα Πρόεδρο «ακριβό και δοκιμασμένο φίλο που διέλυσε τον πάγο της απομόνωσης για την Αλβανία και εξακολουθεί να συνδράμει στην σφυρηλάτηση της φιλίας μεταξύ των δυο λαών».

Νωρίτερα, ο κ. Παπούλιας κατευθυνόμενος οδικώς από τα Τίρανα στο Αργυρόκαστρο καθώς δεν κατέστη -λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών- δυνατή η μετάβασή του με ελικόπτερο Super Puma της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέθεσε στεφάνι στο ένα από τα δυο νεκροταφεία των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών στην Κλεισούρα -το άλλο είναι στους Βουλιαράτες- σε κλίμα συγκίνησης.

Προηγήθηκε τρισάγιο που τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο και στο οποίο παρέστησαν ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ά. Γεροντόπουλος που συνόδευαν τον κ. Παπούλια, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα Λ. Ροκανάς και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Παπούλιας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες στην ομιλία του στο Αργυρόκαστρο. Μεταξύ άλλων είπε ότι συγκινήθηκε βλέποντας τους σταυρούς των νεκρών Ελλήνων στρατιωτών, οι οποίοι, όπως είπε, έπεσαν για να ξεπεραστεί το μίσος, ο πόλεμος, και να επικρατήσει η ειρήνη». «Εμείς είμαστε τυχεροί που επιζήσαμε και οφείλουμε να αγωνιστούμε για την ειρήνη» είπε ο κ. Παπούλιας.

Συνάντηση με την ελληνική μειονότητα

«Η μητέρα πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας, νοιάζεται για τα προβλήματά σας και προσπαθεί με κάθε τρόπο και μέσο, παρά τις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, να βελτιώσει και να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας που σας απασχολούν είτε στην Αλβανία είτε στην Ελλάδα» δήλωσε, απευθυνόμενος σε συγκέντρωση Ελλήνων που ζουν στην Αλβανία, το βράδυ της Τρίτης στη Δερβιτσάνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, λίγο πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα συνταξιοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς ανέφερε ότι οι  αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί τον έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική έστω επίλυσή τους, όπως και τη διατήρηση του δικαιώματος στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ακόμα πως κατά τις συναντήσεις που είχε στα Τίρανα με την αλβανική πολιτική ηγεσία διαπίστωσε ότι «από την επανεκκίνηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων, και την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, οι μεγάλοι κερδισμένοι θα είστε εσείς οι Έλληνες της Αλβανίας, που σε περιόδους εντάσεων ήσασταν εκείνοι που πληρώσατε πρώτοι το τίμημα της διαφορετικής εθνικής καταγωγής σας».

Ο κ. Παπούλιας συνέχιζε λέγοντας ότι η  Ελλάδα, στο πλαίσιο του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, θα προστατεύσει τους ομοεθνείς της, διαβεβαιώνοντας ότι διπλωματικές και προξενικές Αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να προασπίσουν τα δικαιώματά τους.