Την αντικατάσταση του Μνημονίου από ένα σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την «παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συζήτηση στο Τέξας με θέμα «Advice to Governments to Come» («Συμβουλές σε μία Μελλοντική Κυβέρνηση») προαναγγέλλοντας την ίδρυση δημόσιου ταμείου για «την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Την στιγμή που μιλάμε εδώ, οι άνθρωποι της τρόικας είναι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με 30% ανεργία και 60% ανεργία των νέων. Παρά το γεγονός αυτό κυβέρνηση και τρόικα εστιάζουν στην απόλυση εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και στην απομάκρυνση των εμποδίων για απολύσεις στον ιδιωτικό. Έχουν την πρόθεση να βάλουν λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία και να μειώσουν περαιτέρω τις συντάξεις. Πρόκειται για μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση και δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της» σημείωσε. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «παρ' όλα αυτά ο κ. Σαμαράς, σε μια δημόσιά του εμφάνιση έπειτα από πολύ καιρό, υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει το πρόγραμμα. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Πίσω στη δεκαετία του '80 η Μάργκαρετ Θάτσερ επινόησε το σύνθημα "δεν υπάρχει εναλλακτική λύση". Θέλησε να μας πείσει ότι τότε δεν υπήρχε εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό». 

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «έπειτα από χρόνια βαθιάς λιτότητας και καταστροφής πιστεύουμε ότι η στρατηγική της υποτίμησης με την ελπίδα της ανάπτυξης μέσω εξαγωγών έχει αποτύχει δραματικά. Γι' αυτό παρουσιάζουμε ένα σχέδιο που αποκαθιστά την εγχώρια ζήτηση και δημιουργεί θέσεις απασχόλησης».

«Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει ένα ποσό 83 δισ. σε τόκους; Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% ετησίως ως το 2020; Ακόμα και ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αβέβαιος για το εάν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές τον Μάιο του ερχόμενου έτους. Και αυτό διότι οι όροι του νέου δανείου και ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας είναι προς το παρόν σε διαπραγμάτευση. Το τρίτο μνημόνιο είναι στα σκαριά. Αυτό είναι θέατρο του παραλόγου» σημείωσε.

Ο αρχηγός της Αξωματικής Αντιπολίτευσης τόνισε ότι «από την αρχή της κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε το προφανές: Ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας είναι από μόνο του ένα πρόβλημα της ευρωζώνης» είπε, τονίζοντας ότι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκή λύση».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι «πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, υπερασπίστηκε το Μνημόνιο ως το μοναδικό αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο που υπάρχει στη χώρα. Είναι μάλλον μία πολιτική απολογία, παρά η αντανάκλαση μίας πολιτικής πραγματικότητας» για να επισημάνει:

«Καθημερινώς, ο ΣΥΡΙΖΑ βελτιώνει τις λεπτομέρειες του προγραμματικού και πολιτικού του σχεδίου για την παραγωγική και αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας, τα οποία ήδη έχουμε παρουσιάσει και θα αντικαταστήσουν το Μνημόνιο. Είναι ένα σχέδιο για την σταθεροποίηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Στόχος, να σταματήσει η ελεύθερη πτώση μισθών και αποδοχών, σε συνδυασμό με την δημοσιονομική σταθεροποίηση. Είναι ένα σχέδιο για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα. Βασική μας προτεραιότητα θα είναι η χρηματοδότηση και συνολική ενίσχυση οικονομικών τομέων, στους οποίους υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα, σε συνδυασμό με νέες πηγές ανάπτυξης. Είναι ένα σχέδιο που εγγυάται την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά». 

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το συνολικό εθνικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική, κοινωνική και οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

Ο πρώτος είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα το επιτύχουμε με την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μέσω της αναδιοργάνωσης του φορολογικούς συστήματος, με στόχο την φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και του πλούτου και την πάταξη της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και των φορολογικών παραδείσων. Θα θέσουμε ένα τέλος στην μείωση των δημοσίων δαπανών και θα τις αναδιοργανώσουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση. 

Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσω ενός δημόσιου ταμείου για την χρηματοδότηση αυτής της κατεπείγουσας ανάγκης, όπως μόλις ανέφερα.

Ο τρίτος πυλώνας είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ο στόχος είναι η δημιουργία ενός μοντέλου ανάπτυξης, που θα δημιουργήσει αξιοπρεπώς αμειβόμενη και σταθερή εργασία, που θα διαφέρει πολύ από τις πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες βύθισαν την Ελλάδα στην κρίση».