Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Στους τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους θα βασιστεί για να κυβερνήσει το κόμμα του αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες το βράδυ στο συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

«Σταθεροποίηση της οικονομίας, στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων που αντιμετωπίζουν ανθρωπιστική κρίση με καταπολέμηση της υψηλής φοροδιαφυγής και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα είναι οι άξονες που θα στηριχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να βγάλει την χώρα από την κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ενώ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την καθημερινότητα των Ελλήνων εξαιτίας των μνημονίων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι ενώ «η Ελλάδα είναι μια χώρα με ανεργία 30% και 60% είναι νέοι άνθρωποι η κυβέρνηση και η τρόικα ψάχνουν να δουν με ποιο τρόπο θα  απολύσουν  και άλλους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα και θα απομακρύνουν κάθε εμπόδιο για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρθηκε ακόμα στην πρόθεση των δανειστών να κλείσουν την αμυντική βιομηχανία ενώ σημείωσε ότι επεξεργάζονται ακόμα μεγαλύτερη μείωση συντάξεων.

«Πρόκειται για μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση και θα κάνουν την Ελλάδα αδύνατη να εξοφλήσει τα χρέη της  είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «Ο κ. Σαμαράς, σε μια δημόσια εμφάνιση μετά από πολύ καιρό, υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα τηρήσει ούτως ή άλλως στο πρόγραμμα. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Και ρωτάω εγώ. Πιστεύει κανείς ότι η Ελλάδα επιστρέψει το συνολικό ποσό των 83 δισ. ευρώ σε τόκους;».

Αναφερόμενος στα όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές σημείωσε

«Ακόμη και ο κ. Σαμαράς φάνηκε να είναι αβέβαιος για το αν η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές από τον Μάιο του επόμενου έτους. Και αυτό, διότι οι όροι του νέου δανείου και ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας το οποίο επί του παρόντος είναι υπό διαπραγμάτευση».

Ήταν πριν από μερικές ημέρες ότι ο υπουργός στην Ελλάδα Οικονομικών κ. Στουρνάρα υπερασπίστηκε Μνημόνιο ως το μόνο αξιόπιστο έγγραφο πολιτικής στη χώρα πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε το πρόγραμμα του κόμματος του το οποίο θα αντικαταστήσει τα μνημόνια, λέγοντας.

«Είναι ένα σχέδιο για τη σταθεροποίησης της  οικονομίας όσο και της κοινωνίας  .Για να τεθεί ένα τέλος στην ελεύθερη πτώση των μισθών και των ημερομισθίων, μαζί με τη δημοσιονομική εξυγίανση. Και το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε τρείς πυλώνες

-Ο πρώτος πυλώνας είναι: σταθεροποίηση της οικονομίας

Αυτό θα το επιτύχουμε μέσα από την αύξηση των δημοσίων εσόδων με την εξυγίανση του φορολογικού συστήματος,

-Ο δεύτερος πυλώνας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

-Ο τρίτος πυλώνας είναι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας. Ο στόχος θα είναι να αποτελέσει ένα πρότυπο ανάπτυξης, δημιουργώντας αξιοπρεπώς αμειβόμενη σταθερή απασχόληση, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος που βύθισαν την Ελλάδα σε κρίση.