Να τεθεί η δράση της τρόικας υπό την επιτήρηση και τον έλεγχο των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του μνημονίου ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι.

Ο κ. Μαριάς επεσήμανε ότι σύμφωνα με το ψήφισμα 1884/2012 της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης η λιτότητα αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα και επομένως οδηγεί σε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η τρόικα με τη συναίνεση των «μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων» επέβαλε το μνημόνιο, κατέστρεψε την οικονομία και φτωχοποίησε τον ελληνικό λαό.

Κατά τον κ. Μαριά, η δράση της τρόικας με τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλε παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα και για αυτό πρέπει να παραπεμφθεί στα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης για έλεγχο, επιτήρηση και λήψη μέτρων εναντίον της.

Αυτό σημαίνει, συνέχισε, έλεγχο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ως θεσμών, αλλά και έλεγχο των υπαλλήλων τους και των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, προϋποτίθεται η άρση της ασυλίας «του Τόμσεν και της παρέας του».

Στην παρέμβαση του κ. Μαριά απάντησε ο πρόεδρος της επιτροπής, Christopher Chope.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο κ. Chope αποδέχθηκε θετικά την πρόταση του κ. Μαριά και επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο στο πλαίσιο δράσης της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδίως κατά την υιοθέτηση σχετικών ψηφισμάτων.

Επίσης, παρότρυνε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο των Ανεξάρτητων Ελλήνων να καταθέσει σχετική τροπολογία και να λάβει το λόγο για να υποστηρίξει την πρότασή του κατά την προσεχή Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Ιανουάριο.