Αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες και στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλύοντας τις αλλαγές για τη «Διαύγεια», στη συζήτηση του νομοσχεδιου για τον δημόσιο τομέα.

Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός τόνισε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφωθούν προτάσεις για τις συνδικαλιστικές άδειες, που θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, υπογραμμίζοντας πως «οι συνδικαλιστικές άδειες απηχούν αντιλήψεις μιας άλλης εποχής».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου του θα αφορά αλλαγές που θα γίνουν στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας και ειδικότερα στον τρόπο επιλογής προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στις δημόσιες υπηρεσίες.

Για τη «Διαύγεια», ο υπουργός ανέφερε ότι «ήρθε η στιγμή να κάνουμε την υπέρβαση βάζοντας στο πρόγραμμα:

-Τη Βουλή. Ήδη η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής έχει αποφασίσει να αναρτά τις πράξεις του Κοινοβουλίου στο σάιτ της.

-Τα πολιτικά κόμματα, τα οποία λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση».

Κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να επαναξιολογήσει τη στάση του χαρακτηρίζοντας «μεγάλο του σφάλμα που το καταψηφίζει» και τόνισε ότι «δεν υπήρξε ούτε ένας που συμμετείχε στην διαβούλευση να μην παραδεχτεί τις θετικές επιπτώσεις της ρύθμισης».

Παράλληλα, είπε ότι ενισχύεται ο θεσμός του προγράμματος «με τη νέα διάταξη – η οποία προέκυψε και μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που το υπουργείο έλαβε σοβαρά υπόψη - ορίζεται κατά τρόπο ξεκάθαρο, που δεν επιδέχεται πλέον καμία παρερμηνεία ή αμφισβήτηση, ότι οι πράξεις ισχύουν μόνο μετά την ανάρτησή τους στο πρόγραμμα "Διαύγεια". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ανάρτηση των πράξεων της διοίκησης καθίσταται όρος ισχύος των πράξεων αυτών, ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό και συμβάλλοντας στην αποτροπή κάθε είδους καταστρατήγησής του. Επιπλέον, αντιστρέφεται η λογική του ισχύοντος νόμου και ορίζεται πλέον ότι σε περίπτωση διαφοράς του αναρτημένου κειμένου και του κειμένου της πράξης ισχύει το αναρτημένο».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι «ο θεσμός του προγράμματος "Διαύγεια" εγγυάται την ανάρτηση στο Διαδίκτυο κάθε κυβερνητικής απόφασης, προσδίδοντας διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση και στις δημόσιες δαπάνες:
 
-Πάνω από 2.000 αναρτήσεις κάθε ώρα, 14.000 κάθε ημέρα.
-Συμμετοχή 3.500 δημοσίων οργανισμών και φορέων.
-Πάνω από 9.500.000 αναρτήσεις από την αρχή του θεσμού το 2010.
-Ενίσχυση του θεσμού το 2014 με δυνατότητα ανάρτησης σχολίων, παρατηρήσεων από πολίτες, καλύτερη μηχανή αναζήτησης, καλύτερη διαχείριση δεδομένων γνώσης, συμμετοχή του taxisnet, ηλεκτρονικές προμήθειες και δειγματολογίου δημοσίων υπαλλήλων».

Ακόμα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε ότι αύριο, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου με ρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα, θα καταθέσει βελτιωτικές αλλαγές ενώ θα κάνει δεκτές και τροπολογίες βουλευτών.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής του, κατά πλειοψηφία, με την στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Κατά της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ. ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, η οποία αναγνώρισε ωστόσο, ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, αντέτεινε ότι στη ρύθμιση για τη Διαύγεια υπάρχουν κενά και παραθυράκια, και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να εντάξει στον θεσμό, «τα συμβούλια και τους παρατρεχάμενους στα υπουργεία» οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί της ρύθμισης. Μίλησε ακόμα για «στρατό που πηγαίνει ο κάθε υπουργός στο υπουργείο του» ενώ κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη αντί να ρίχνει βολές για κρατικίστικη αντίληψη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να την καλέσει να το συζητήσουν.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος ανέφερε ότι βάζει θετικό πρόσημο στο νομοσχέδιο, ζήτησε βελτιωτικές αλλαγές και αποσαφηνίσεις, χαρακτήρισε ημιτελή την διάταξη για τις εκπαιδευτικές άδειες ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ επικαλείται θέματα που έρχονται στο φως λόγω της Διαύγειας, δεν την ψηφίζει.

Διαχώρισε πάντως τη στάση του σε ότι αφορά τις επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι, «αν ο δημόσιος τομέας έμεινε πολύ πίσω φταίμε εμείς που δεν τα έχουμε καταφέρει και όχι η Αξιωματική Αντιπολίτευση».