current views are: 1

6 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:08

Ράμα προς Γκρουέφσκι: Δεν ήρθα στα Σκόπια για να μεταφέρω μηνύματα από την Ελλάδα

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας είναι καλές και οι δύο χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την προώθηση αυτών, ιδίως στον οικονομικό τομέα, διαπίστωσαν από κοινού οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Δημοσίευση 16:08’
αρθρο-newpost

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας είναι καλές και οι δύο χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την προώθηση αυτών, ιδίως στον οικονομικό τομέα, διαπίστωσαν από κοινού οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας είναι καλές και οι δύο χώρες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την προώθηση αυτών, ιδίως στον οικονομικό τομέα, διαπίστωσαν από κοινού οι πρωθυπουργοί της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι και της Αλβανίας Έντι Ράμα, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στα Σκόπια.

Στη συνάντηση τονίστηκε η ανάγκη εμβάθυνσης και προώθησης της οικονομικής συνεργασίας στον τομέα των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, καθώς και στον τομέα της ενεργειακής διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Γκρουέφσκι εξέφρασε τη δέσμευση της χώρας του για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και για την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας.

«Πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν με εποικοδομητική πολιτική προσέγγιση, στο πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και των σχέσεων καλής γειτονίας και στη βάση των αρχών του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας, καθώς και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου», συμπλήρωσε ο Γκρουέφσκι.

Ο κ. Ράμα ανέφερε ότι οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Αλβανία, όπως και η εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η χώρα του ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των σχέσεών της με τους γείτονές της, σε όλους τους τομείς.
Σε ερώτηση αν η Αλβανία προτίθεται, το προσεχές διάστημα, να αναγνωρίσει τη «συνταγματική ονομασία» της ΠΓΔΜ, ο κ. Ράμα σημείωσε ότι «η Αλβανία θα στηρίξει κάθε απόφαση για την εξεύρεση μίας λογικής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με καλή πίστη, το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί.

Σε άλλη ερώτηση εάν στη συνάντηση με τον κ. Γκρουέφσκι συζητήθηκε το θέμα του ονόματος και εάν, πιθανόν, μετέφερε στα Σκόπια κάποιο μήνυμα από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε την Δευτέρα στα Τίρανα, ο κ. Ράμα σημείωσε ότι δεν ήρθε στα Σκόπια για να μεταφέρει μηνύματα.

«Ήρθα ως φίλος και γείτονας, όχι για να μεταφέρω μηνύματα, αλλά για να συζητήσω ανοιχτά για όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και αυτά είναι η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μία τέτοια προοπτική θα ήταν καλύτερη για όλους μας και για τους Αλβανούς και για τους “Μακεδόνες”», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Ο κ Ράμα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, συναντήθηκε, ακόμη, σήμερα με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι, ενώ χθες το βράδυ είχε κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων αλβανικών κομμάτων στην ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι του DUI και Μέντουχ Θάτσι του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA).


σχετικα αρθρα