Ο εκλογικός νόμος βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα. 

Το θέμα άνοιξε πρώτος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, καλωσορίζοντας μεν την πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την κατάργηση του μπόνους των πενήντα εδρών στο πρώτο κόμμα, χαρακτηρίζοντας την ωστόσο υστερόβουλη επειδή το κόμμα του προκαλεί με τη δημοσκοπική του άνοδο.

«Είναι θετικό που έστω και τώρα θυμήθηκε μια θεμελιώδη προγραμματική της δέσμευση, της οποίας, όμως, την επιβολή δεν προέβαλε με σοβαρές αξιώσεις τότε που ήταν ισχυρή, όταν δηλαδή σχηματιζόταν η τρικομματική κυβέρνηση, τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι το κόμμα του «είναι υπέρ της πλήρους και ανόθευτης απλής αναλογικής που δεν δέχεται όρια εισόδου στη Βουλή».

Στον κ. Μητρόπουλο απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, ο οποίος τόνισε ότι «πριν από ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2012, πριν από τις δεύτερες εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας, μετέβη στον Άρειο Πάγο και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνασπισμός, αλλά ένα ενιαίο κόμμα για να μην χάσει τη δυνατότητα των πενήντα εδρών που προέβλεπε ο εκλογικός νόμος σε περίπτωση που ήταν πρώτο κόμμα».

«Όταν κάποιος έρχεται στο βήμα και κατηγορεί ότι, μία πρόταση έρχεται επειδή βγήκες εσύ από την κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου - και μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν - την αξιοπιστία του» τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης, σημείωσε ότι «το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε μια μονοδρομική και αληθινή Αριστερά, τη μοναδική μονοδρομική και αληθινή Αριστερά». 

«Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θέλουμε μια συνθετική κυβερνώσα Αριστερά. Αν η επιλογή μας είναι η δεύτερη, καλό θα είναι να μην συνεχίσουν τα κόμματα της Αριστεράς να εκδίδουν πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης και πολιτικής ορθοφροσύνης ή να κάνουν πόλεμο προθέσεων» τόνισε ο κ. Πανούσης.

«Η απλή άδολη αναλογική είναι θέμα αξιακό, το θέτουμε ευθέως, και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει, έτσι ώστε να γίνει και μόνιμο πάγιο εκλογικό σύστημα της χώρας εντός του συντάγματος» επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, ο οποίος χαρακτήρισε «σωστή την πρόταση της ΔΗΜΑΡ ως προς το γράμμα της». Ωστόσο, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα δεχθεί κόλπα.

«Όχι κόλπα, όχι ad hoc επειδή τώρα η Αριστερά είναι σε αυτή τη φάση. Γιατί κάθε φορά βάζουμε ένα κουστουμάκι και μιλάμε για τα μπόνους ή τα μη μπόνους. Εμείς θέλουμε οπωσδήποτε πάγια ρύθμιση με τη δέσμευση ότι θα συμπεριληφθεί στο σύνταγμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

«Το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά εργαλείο εξυπηρέτησης και αναπαλαίωσης του πολιτικού συστήματος» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, χαρακτήρισε υποκριτικό το ενδιαφέρον των κομμάτων τα οποία, όπως υποστήριξε, «αλλάζουν και προσαρμόζουν τις θέσεις τους ανάλογα με τα στενά κομματικά συμφέροντα τους», αποδίδοντας σε αυτό και τις «αντιφατικές δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».