Τα θέματα του μεταναστευτικού που προάγουν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και συμπίπτουν με τα ελληνικά συμφέροντα και τις θέσεις μας, θα θέσει η ελληνική κυβέρνηση κατά την προεδρία της στην ΕΕ, ενημέρωσε τη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει την ελληνική προεδρία σαν τον τρόπο με τον οποίο θα προσπαθήσει να επιβάλλει μια αμιγώς ελληνική ατζέντα, σημειώνοντας ότι από την άλλη θα ασχοληθεί με τα θέματα αυτά που πιστεύει ότι προάγουν το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και σε πολλά από αυτά, όπως υπογράμμισε, τα ελληνικά συμφέροντα και θέσεις συμπίπτουν απολύτως.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρηθεί, να υπογραμμιστεί και να γίνει απολύτως σαφής ο παράνομος χαρακτήρας της παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων από οποιονδήποτε στερείται ταξιδιωτικά έγγραφα ή σχετική άδεια. Όπως είπε ο υπουργός, παρατηρείται στον διάλογο να χρησιμοποιείται πάρα πολλές φορές η έκφραση «παράτυπος μετανάστης» αντί για την έκφραση «παράνομος μετανάστης» και προσέθεσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαριστεί απολύτως ότι το να μπαίνει στην Ευρώπη κανείς χωρίς έγγραφα και άδεια παραμένει μια παράνομη πράξη».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι το δεύτερο θέμα στο οποίο η κυβέρνηση διατηρεί σαφή θέση είναι το δικαίωμα της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κράτους να περιορίζει το άτομο που εισέρχεται παράνομα στα σύνορά του. «Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την εθνική κυριαρχία χωρίς το δικαίωμα αυτό. Το λέω γιατί υπάρχουν απόψεις που ίσως μέσα στη χώρα που ίσως πρεσβεύουν το αντίθετο. Για μας αυτό δεν είναι σωστό και πιστεύουμε ότι μακροπρόθεσμα αυτό ενυποθηκεύει την εθνική κυριαρχία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε πως έχει γίνει τεράστια πρόοδος παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Προς επίρρωση των λεγομένων του έδωσε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία την τελευταία ημέρα πριν ξεκινήσει η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ (Αύγουστος 2012) μπήκαν στη χώρα περίπου 400 άτομα, κάτι που αποτελούσε τη νόρμα εισόδου παράνομων μεταναστών. Κάθε μήνα, με βάση τα στοιχεία, έμπαιναν πάνω από 12.000 - 13.000 παράνομοι μετανάστες. Πλέον, όπως καταγράφεται, η εισροή από τον Έβρο είναι πέντε - δέκα άτομα την εβδομάδα και πολλές φορές κανένας. Ένα μικρό μέρος μετακινήθηκε στα νησιά του Αιγαίου, αυτό όμως δεν υπερβαίνει ποτέ το 20% των ροών που είχαμε από τον Έβρο, παρατήρησε ο υπουργός.

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια στο επίπεδο των επιστροφών παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα στον τομέα αυτό. Όπως ενημέρωσε, από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2013 έγιναν 27.382 επιστροφές παράνομων μεταναστών, ενώ το ίδιο διάστημα οι εισροές ήταν περίπου 12.000 και εκτίμησε ότι και φέτος η χώρα μας θα πιάσει τον στόχο.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός Δημόσιας Τάξης εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον σε σχέση και με τον τρόπο που και η ΕΕ και ορισμένα κράτη - μέλη αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Σε αυτά, ο κ. Δένδιας ενέταξε τις μεγάλες παράνομες μεταναστευτικές ροές από την Αφρική και την Ασία λέγοντας πως τίποτα δεν δίνει την ελπίδα για σύντομη δυνατότητα φραγής τους.

Αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως μετά την επιχείρηση ΑΣΠΙΔΑ σε ένα μεγάλο βαθμό συνεργάζεται με την Ελλάδα, αλλά - όπως είπε - αυτό είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Παρατηρούνται συγχρόνως, όπως διευκρίνισε, δύο αντιφατικά με το πρώτο ζήτημα πράγματα: «Το πρώτο είναι ότι υπάρχουν ροές διά της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου, κάτι που είναι ασύμβατο με τον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού κράτους, το οποίο έχει μια πολύ μεγάλη στρατοχωροφυλακή, με αποτέλεσμα να έχω την αίσθηση ότι κατ' ελάχιστον το τουρκικό κράτος ανέχεται ως ένα βαθμό το φαινόμενο της διέλευσης παράνομων μεταναστών από το έδαφός του. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία έχει επιλέξει το αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ να προσεγγίζεται χωρίς βίζα με συνέπεια να βρίσκεται οποιοσδήποτε χωρίς έλεγχο σε απόσταση περπατήματος από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

«Αν σε αυτό προστεθεί και το γεγονός ότι η Τουρκία καθυστερεί τη Συνθήκη επανεισδοχής με την ΕΕ και χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις πιέζοντας για να πετύχει καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης χωρίς βίζα των υπηκόων της, συντίθεται ένα σκηνικό προβληματικό για μας» σημείωσε ο υπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του.