Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Όπως αναμενόταν οι απόψεις που εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του πανεπιστημίου στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών πυροδότησαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε απόλυτος στο ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει  στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνοντας ωστόσο την διαβεβαίωση ότι εάν κερδίσει τις εκλογές θα καταγγείλει το Μνημόνιο.

Με άρθρο του στην ιστοσελίδα iskra.gr  που εκφράζει τις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος του οποίου ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ο αρθρογράφος Άκης Μπαδογιάννης  μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «ότι αυταπατάται η ηγεσία, εάν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, χωρίς να συγκρουστεί μαζί τους και να είναι έτοιμη ακόμη και για έξοδο από την Ευρωζώνη».

Στην Κουμουνδούρου ωστόσο κρατούν χαμηλούς τόνους αφού και περίμεναν τις αντιδράσεις και σε ένα βαθμό τις ήθελαν. Με δεδομένο ότι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα κομμάτι ψηφοφόρων που δεν είναι αρνητικό στην έξοδο της χώρας από το Ευρώ οι απόψεις Λαφαζάνη λειτουργούν ως ανάχωμα προκειμένου να συγκρατηθούν οι δυνάμεις που διαφωνούν .Άλλωστε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνούν ότι ο Αλέκος Αλαβάνος  καραδοκεί για να προσεγγίσει τους διαφωνούντες.

Παράλληλα πάντως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατηρούσαν ότι το τελευταίο διάστημα παίζεται ένα παιχνίδι με την δραχμή από οικονομικούς παράγοντες που έχουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό και θα βγουν ωφελημένοι από την επιστροφή στην δραχμή.

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μπαδογιάννη έχει ως εξής:

«Δεν ξέρω πόσο εξέπληξαν τα όσα είπε ο Α. Τσίπρας στο Ώστιν του Τέξας. Το βέβαιο είναι ότι ξαναθέτουν το ερώτημα, που γίνεται όλο και πιο επίκαιρο.

Μπορεί η Ελλάδα να ακυρώσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους και να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική προοδευτική πολιτική εντός της ευρωζώνης;

Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Η ακύρωση μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων δεν μπορεί να γίνει με διαπραγμάτευση με ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ. Θα είναι αποτέλεσμα μονομερούς, όπως λέγεται, ενέργειας.

Η κίνηση αυτή, που οδηγεί από τα πράγματα και σε ταυτόχρονη καταγγελία και αθέτηση των δανειακών συμβάσεων, θα έχει ως βέβαιο, σχεδόν, αποτέλεσμα τη διακοπή της τροϊκανής χρηματοδότησης στη χώρα αλλά και τη διακοπή της χορήγησης ρευστότητας από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες.

Οι συνέπειες θα είναι αναμενόμενες. Η Ελλάδα θα καταφύγει σε στάση πληρωμών, αφού δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν, ενώ οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Τι θα κάνει τότε η ελληνική κυβέρνηση; Ό,τι έκανε και η Κύπρος; Άτακτη αναδίπλωση; Ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συντεταγμένη έξοδο από την ευρωζώνη;

Πέραν αυτών.

Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να προσφέρει γενναία χρηματοδότηση και με ευνοϊκούς όρους στην οικονομία της αλλά και να ανακουφίσει στοιχειωδώς την τελευταία ή τουλάχιστον βασικούς κλάδους της, από τον άγριο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Αυτά και αρκετά άλλα, που δεν είναι της ώρας και του χώρου, σημαίνουν την ανάγκη να ανακτήσει η χώρα με νέους όρους την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής.

Με δύο λόγια εθνικό νόμισμα.

Φοβούμαι ότι όλα αυτά παραμερίζονται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν η έξοδος από την ευρωζώνη αλλά και η σύγκρουση με την ΕΕ ξορκίζονται. Αν δεν υπάρχει γι' αυτήν την έξοδο σοβαρή και καλή πολιτική και οικονομική προετοιμασία και ταυτόχρονα καλή και ανοικτή ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες. Αν δεν υπάρχουν όλα τούτα, τότε φοβούμαι ότι μπορεί η χώρα να περιέλθει σε μια τέτοια δυσχερή κατάσταση μετά την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, που ούτε καν διαπραγμάτευση να μπορεί να διεξάγει. Ίσως και κάτι χειρότερο...».