Σε πανηγυρικό τόνο πραγματοποιήθηκε φέτος η τελετή λήξης της Πυροσβεστικής Περιόδου στην Ελευσίνα όπου εδρεύει η Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης και τα πυροσβεστικά αεροσκάφη. Και αυτό γιατί φέτος τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών ήταν εντυπωσιακά καθώς μειώθηκαν κατά 52% οι ζημιές από τις φωτιές.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Γεωργακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος είπε μεταξύ άλλων:

«Μέσα στον μεγάλο αριθμό, στην πληθώρα των αποστολών, επιχειρησιακών και μη, που η Πολεμική μας Αεροπορία αναλαμβάνει, η πυρόσβεση αποτελεί μέρος της σημαντικής κοινωνικής της αποστολής.

Μίας προσφοράς η οποία εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας, της σιγουριάς που κάθε Έλληνας πολίτης αισθάνεται ώστε να μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει το ειρηνικό και δημιουργικό του έργο. Και η εποχή αυτό το ζητά ακόμα περισσότερο από πριν. Η ελληνική κοινωνία παρά τις δυσκολίες που μας κληροδότησε το παρελθόν, πρέπει πάνω από όλα να νιώθει ασφαλής και σίγουρη.

Και αυτό το αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς το εγγυώνται συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας».

Ο υπουργός Άμυνας σχολιάζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο επιχειρεί το Πεντάγωνο τόνισε ότι αυτή “η προσπάθεια αυτή τελεσφορεί κάτω από αναμφίβολα δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Συνθήκες οι οποίες έχουν αντίκτυπο τόσο στο ατομικό εισόδημα, όσο και στις δυνατότητες συντήρησης και διαθεσιμότητας των μέσων.

Θέλω να σας μεταφέρω τις ευχαριστίες, την αναγνώριση και τον δημόσιο έπαινο της Κυβέρνησης».

Και βέβαια δεν σημαίνει ότι με το τέλος της Πυροσβεστικής περιόδου ξεκινάει η ξεκούραση καθώς όπως επεσήμανε και ο Δ. Αβραμόπουλος «Τώρα ξεκινά μια περίοδος προετοιμασίας για την επόμενη χρονιά τόσο για τα στελέχη όσο και για τα μέσα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας τόνισε με πολύ υπερηφάνεια ότι «στην περίοδο αυτή κατορθώθηκε να μειωθούν κατά περίπου 52% οι εκτάσεις οι οποίες αποτεφρώθηκαν, κάηκαν, και αυτό χωρίς να έχουμε σημαντικά μικρότερο αριθμό πυρκαγιών.

Θα μπορούσε ίσως κάποιος δύσπιστος να πει αυτό ίσως σημαίνει ότι τον προηγούμενο χρόνο το 2012 ήταν μια πολύ κακή χρονιά. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Αυτό το οποίο όλοι μαζί πετύχαμε αυτό τον χρόνο είναι η μείωση κατά πάνω από 50% των καταστροφών και συγκριτικά με το μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι κάτι έγινε με εξαιρετικά καλό τρόπο».

Πώς έγινε αυτό;

Η επιτυχία αυτή όπως είπε ο κ. Δένδιας οφείλεται στο ότι:

«Το πρώτο είναι, από την πλευρά της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, η χρήση μετά από τρία χρόνια των ελικοπτέρων της. Αυτό βοήθησε στο να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της πυρκαγιάς από τον συντονιστή από ψηλά και επίσης βοήθησε να μεταφέρεται προσωπικό με τα Super Puma άμεσα, μέσα σε 10 ή σε 20 λεπτά από το χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Έτσι είχαμε πολύ μικρό χρόνο.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης 110 μοτοσικλέτες οι οποίες υπήρχαν ήδη, ώστε να υπάρχει εποπτεία των δασών αλλά και για να μην δυσκολεύονται να βρουν τη βέλτιστη πρόσβαση τα πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία πήγαιναν να επιχειρήσουν για δασοπυρόσβεση.

Υπήρξε κάτι ακόμα πιο απλούστερο, η σύνδεση με την ηλεκτρονική βάση των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορεί κανείς να έχει στοιχεία για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής της πυρκαγιάς. Και έτσι να καταλήγει σε γρήγορα συμπεράσματα για το ποιος πιθανότατα θα ήταν ο εμπρηστής και να έχουμε διπλασιάσει, τις συλλήψεις των εμπρηστών.

Ακόμη, υπήρξε κάτι το οποίο αφορά απολύτως τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και για το οποίο οφείλω και επί της ουσίας να ευχαριστήσω τον υπουργό τον κ. Αβραμόπουλο και δια αυτού όλες και όλους εσάς: Μια στενότατη συνεργασία η οποία επέτρεψε εποπτεία όλων των επικίνδυνων περιοχών της χώρας, έγκαιρη ειδοποίηση και κατά συνέπεια έγκαιρη επέμβαση».

Ο κ. Δένδιας στάθηκε και στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών αεροσκαφών που υπήρχε φέτος:

«Οφείλω θερμότατα να ευχαριστήσω τους ιπτάμενους των μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας διότι γνωρίζω τις δυσχερέστατες συνθήκες στις οποίες επιχειρούν. Πραγματικά στα αεροσκάφη αυτά ή τουλάχιστον σε έναν τύπο από αυτούς, ο δείκτης βλαβών είναι τέτοιος που μου επιβάλει να αποκαλυφθώ με σεβασμό μπροστά στους ανθρώπους οι οποίοι πετούν με αυτά τα αεροπλάνα και παρέχουν τις υπηρεσίες που παρέχουν στο κοινωνικό σύνολο».

Γ.Κοκ.