current views are: 1

7 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:27

Για φοροδιαφυγή κατηγορείται ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου

Φοροδιαφυγή προκύπτει σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Ρούλα Κουράκου.

Δημοσίευση 10:27’
αρθρο-newpost

Φοροδιαφυγή προκύπτει σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Ρούλα Κουράκου.

Ρεπορτάζ : Έλενα Σιάνου

Φοροδιαφυγή προκύπτει σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του, Σταυρούλα Κουράκου έπειτα από έλεγχο του ΣΔΟΕ.

Ο φορολογικός έλεγχος στην περιουσία τους διεξήχθη για την περίοδο 2000-2013 με αφορμή το γεγονός ότι στη λίστα λαγκάρντ περιλαμβανόταν κατάθεση ύψους 2 εκατ. δολαρίων σε λογαριασμό της κυρίας Κουράκου.

Η έρευνα διεξήχθη με παραγγελία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα πως υφίσταται φοροδιαφυγή χωρίς όμως να ασκήσει ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή για το ιδίο αδίκημα αφού ο νόμος προβλέπει πως ο φάκελος της δικογραφίας πρώτα διαβιβάζεται στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε φορολογούμενο να εξοφληθεί η οφειλή.

Tαυτόχρονα, ο χαρακτηρισμός του αδικήματος σε κακούργημα σε βάρος της συζύγου του κ. Παπαντωνίου σχετίζεται με το ποσό που εντοπίστηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε λογαριασμό της κυρίας Κουράκου, σε τράπεζα της Ελβετίας.

Για τον κ. Παπαντωνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, το αποκρυβέν ποσό ετησίως δεν ξεπερνά τις 150.000 ευρώ που ορίζεται για την άσκηση κακουργηματικής δίωξης για φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, κατά το πόρισμα των ελεγκτών ο πρώην υπουργός φέρεται να απέκρυπτε κάθε χρόνο ποσά άνω των 80.000 ευρώ.

Ωστόσο, για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των δύο συζύγων απαιτείται να ολοκληρωθεί διοικητικά ο φορολογικός έλεγχος από την αρμόδια ΔΥΟ και ακολούθως να απαγγείλει τις κατηγορίες ο αρμόδιος εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ φέρεται να διαπιστώνει ότι τα έξοδα του πρώην υπουργού δεν ήταν σε αρμονία με τα δηλωθέντα εισοδήματα του, γεγονός που μελετάται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ώστε να εντοπιστούν αν υπάρχουν άγνωστες πηγές εσόδων.


σχετικα αρθρα