Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Ολοένα και πιο πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός του 2014 να κατατεθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις με την τρόικα.

Τα πλέον απαισιόδοξα εξ των κυβερνητικών στελεχών διαβλέπουν ήδη βούληση της τρόικας να τραβήξει σε μάκρος της διαπραγμάτευση, αφήνοντας – ενδεχομένως και ως μέσο πίεσης – την Αθήνα επί ξύλου κρεμάμενη. Ακόμη, όμως, και οι πλέον μετριοπαθείς αναγνωρίζουν, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ένα σημείο που το σενάριο της συμφωνίας και το σενάριο της ρήξης είναι εξίσου πιθανά.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συζήτησαν διεξοδικά τα σενάρια κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, από την οποία το μόνον που διέρρευσε αφορούσε στη βούληση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθούν χωρίς εντάσεις και καθυστερήσεις οι διαπραγματεύσεις. Επί της ουσίας, οι δύο άνδρες επιχείρησαν να θέσουν επί τάπητος τα εναλλακτικά πολιτικά σενάρια που υπάρχουν και, κυρίως, να αναζητήσουν τρόπους διαχείρισης όχι μόνον της πίεσης από την τρόικα αλλά και της έντασης από την πλευρά των βουλευτών που επιμένουν στους καταγγελτικούς τόνους για το νέο σχέδιο νόμου φορολόγησης των ακινήτων.

Η τύχη των διαπραγματεύσεων, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, θα κριθεί από τον συνδυασμό της στάσης των δανειστών και των αντοχών της κυβέρνησης για επιβολή μέτρων, έστω μη οριζόντιου χαρακτήρα. Αν οι τροϊκανοί επιμείνουν στην τακτική του παρελθόντος, να αμφισβητούν δηλαδή πέραν κάθε ορίου καλής πίστης τις παραδοχές της ελληνικής πλευράς, τότε το, κατά την τρόικα, δημοσιονομικό κενό του 2014 θα είναι πρακτικά αδύνατο και πολιτικά αυτοκτονικό να καλυφτεί.

Στον αντίποδα, αν η τρόικα αποδεχτεί έστω και τα μετριοπαθή – όχι τα φιλόδοξα – σενάρια της ελληνικής πλευράς τότε, λένε οι ίδιες πηγές, οι πιθανότητες συμφωνίας αυξάνονται δραματικά. Σε αυτό, το ευνοϊκό σενάριο που πάντως δεν είναι το πλέον ισχυρό αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση θα κληθεί μεν να λάβει μέτρα, πλην όμως εκτιμάται ότι αυτά θα είναι τέτοιας έκτασης που θα είναι έστω και με δυσφορία ανεκτά από τους βουλευτές και την κοινωνία.

Στο δυσοίωνο σενάριο, πάλι, η Αθήνα θέλοντας και μη θα προχωρήσει στην ψήφιση ενός προϋπολογισμού, ο οποίος θα τελεί υπό την αμφισβήτηση των ευρωπαϊκών οργάνων. Θα πρόκειται, επί της ουσίας, για το σενάριο – άμυνας που εισηγήθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας και προβλέπει την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τον Απρίλιο, εφόσον η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών δεν ακολουθεί τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.

Η τακτική αυτή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αποφύγει την επιβολή δυσάρεστων μέτρων τώρα, έχει ωστόσο και ισχυρά μειονεκτήματα, με κύριο την συσσώρευση νέων νεφών αστάθειας και αμφιβολίας πάνω από τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει και όχι μόνον για τον προϋπολογισμό, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα έχει συμφωνηθεί πλήρως με την τρόικα. Ο χρόνος εξαντλείται και για την αξιολόγηση σχετικά με την εκκρεμούσα δόση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ καθώς πολύ δύσκολα η εκταμίευση θα αποφασιστεί στο Euro group της προσεχούς εβδομάδας, όπως θα επιθυμούσε η ελληνική πλευρά.