Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Ήταν 11 Ιουνίου όταν από το πρωί φούντωνε η φημολογία των προηγούμενων ημερών περί ξαφνικού θανάτου στην ΕΡΤ. Λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι το τηλεοπτικό μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου επιβεβαίωνε τις φήμες και τα σενάρια.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Η απόφαση αυτή αρχικά προκαλεί σοκ σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, εργασιακό, δημοσιογραφικό και στη συνέχεια φέρνει μια σειρά πολιτικών αντιδράσεων και εξελίξεων, που τις επόμενες μέρες και ώρες μετουσιώνονται σε κυβερνητική κρίση που απειλεί τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και τη Δημοκρατία με κάλπες...

Το ίδιο βράδυ στις 23.11 το σήμα της ΕΡΤ σταματά να εκπέμπει...όχι όμως για πολύ μιας και όλοι οι εργαζόμενοι αποφασίζουν ομόφωνα να παραμείνουν στο κτίριο και να συνεχίσουν να εργάζονται να παράγουν και να μεταδίδουν πρόγραμμα. Τα σωματεία του τύπου μάλιστα εξαγγέλλουν απεργία διαρκείας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. 

Οι τριγμοί στην τρικομματική αρχίζουν να διαφαίνονται από την ίδια μέρα, καθώς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ αντιτάσσονται στο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάνει λόγο για «προκλητική απόφαση»,μια απόφαση όμως που γνώριζε καθώς μια ημέρα πριν σε άτυπη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων ο Αντώνης Σαμαράς είχε ενημερώσει για το λουκέτο στην ΕΡΤ. Σύμφωνα βέβαια με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση αυτή οι δυο εταίροι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στον πρωθυπουργό. 

Ο Απόστολος Κακλαμάνης μιλάει για «αποφράδα μέρα για την πατρίδα», η Φώφη Γεννηματά εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τότε αναπληρώτρια υπουργός σήμερα λέει: «Θα κάνει μεγάλο λάθος όποιος υποτιμήσει τα όσα έχουμε πει», ενώ ούτε βημα πίσω για ανοιχτή ΕΡΤ δεν έκανε η ΔΗΜΑΡ. 

Ο διεθνής αντίκτυπος είναι πολύ μεγάλος με όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν για πολλές μέρες ρεπορτάζ από την Αγία Παρασκευή και να κάνουν λόγο για μια βίαιη απόφαση, για μαύρο στην ενημέρωση, και για κατάλυση τη δημόσιας τηλεόρασης με κορυφαίο το μαύρο πρωτοσέλιδο της Liberation.  

Οι μέρες που ακολουθούν είναι καθοριστικές για το μέλλον της κυβέρνησης.

Ήδη την επόμενη μέρα 12 Ιουνίου η κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την ίδρυση της νέας ΕΡΤ με επωνυμία «ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε» (ΝΕΡΙΤ- Α.Ε.), ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταθέτουν κοινή πρόταση για ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ Α.Ε. 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει ζητώντας «να ανοίξει άμεσα η δημόσια τηλεόραση» ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Εν τω μεταξύ η απόφαση του ΣτΕ επικυρώνει το λουκέτο ενώ ζητά να λειτουργήσει άμεσα η νέα δημόσια τηλεόραση. 

Μεσολαβούν εννέα μέρες - και νύχτες- αντιπαραθέσεων και κοινοβουλευτικών διεργασιών που οδηγούν σε αδιέξοδο. Τη νύχτα της 20ης Ιουνίου μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων που δεν κατέληξε σε συμφωνία ο Φώτης Κουβέλης αποφασίζει να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και επιστρέφει στην Αγίου Κωσνταντίνου για να πραγματοποιήσει συσκέψεις με τους βουλευτές και τα στελέχη του. 

Ωστόσο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν απειλείται καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση  δηλώνοντας «πως η χώρα δεν αντέχει εκλογές». Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί την ίδια ώρα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το μήνυμα του οποίου μετέδωσα οι υπουργοί εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου: «Συνεχιζουμε». 

Τη Δευτέρα 24 Ιουνίου μετά από σκληρά παζάρια και με την αυξημένη συμμετοχή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου ανακοινώνεται το νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Σε πολιτικό επίπεδο η κρίση ξεπεράστηκε με μοναδική απώλεια την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον κυβερνητικό συνασπισμό. 
Στην ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι παρέμεναν στις «θέσεις» τους μεταδίδοντας πρόγραμμα. Παράλληλα ο νέος υφυπουργός Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής «έστηνε» τον νέο μεταβατικό φορέα. 

Στις 22 Ιουλίου ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τον μεταβατικό φορέα (Δ.Τ) με την πρώτη ζωντανή εκπομπή να μεταδίδεται περίπου ένα μήνα μετά στις 21 Αυγούστου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και παραγωγικούς φορείς  να έχουν βάλει σε εμπάργκο τη ΔΤ και τις εκπομπές της. 

Πέντε μήνες μετά στις 7 Νοεμβρίου παίχτηκε -ίσως- η τελευταία πράξη ...στις 4.20 τα ξημερώματα τα ΜΑΤ μπήκαν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής σε μια επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου. 

TAGS