Τις πολιτικές θέσεις της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασαν βουλευτές και στελέχη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Γραπτό χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και τον διάβασε ο γραμματέας της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος Νίκος Σαμανίδης.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι «η πολιτική των Μνημονίων έχει φτάσει σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο και η καταστροφή που έχει προκληθεί στη χώρα αγγίζει πλέον τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης». Για την κυβέρνηση τονίζει πως ακολουθεί τον δρόμο της «υποταγής» και δεν έχει άλλη επιλογή, «άσχετα με τις περιστασιακές διακηρύξεις περί αποφασιστικής διαπραγμάτευσης».

Ο άλλος δρόμος, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ο δρόμος της αποδέσμευσης από το Μνημόνιο που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση με στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής».

Για τη συγκρότηση της σοσιαλιστικής τάσης μέσα στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «είναι μια εξαιρετική συμβολή στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος μας».

Ο βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ και στα χαρακτηριστικά της τάσης η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του καταστατικού του κόμματος.

Ο βουλευτής Δημήτρης Τσουκαλάς επιτέθηκε στην κυβέρνηση και την κατηγόρησε ότι συμπεριφέρεται ως «υπάλληλος» των Τραπεζών, όταν στην αγορά «δεν κινείται τίποτε». Επιτέθηκε και εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο «αρχηγός» μιας «δράκας ακροδεξιών« στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τη Χρυσή Αυγή είπε ότι «εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση, επίγονοι Γιοσμάδων και δοσιλόγων και ανθέλληνες».

«Εμείς λέμε ακύρωση των Μνημονίων, επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών συμβάσεων, διαγραφή του δημόσιου χρέους και την ανάπτυξη να την επωμιστούν αυτοί που το προκάλεσαν», τόνισε ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος επισήμανε πως «το ηθικό δικαίωμα να λένε ότι είναι σοσιαλιστές το έχουν όσοι υψώνουν το ανάστημα τους στη μνημονιακή λαίλαπα και όχι το ψευδεπίγραφο ΠΑΣΟΚ».

Ο Αντώνης Κοτσακάς παρατήρησε ότι πολλές φορές τίθεται εκ του πονηρού το ερώτημα με ποιους θα σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών και αυτές με τη σειρά τους θα επιβάλουν και τις πολιτικές συμμαχίες. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Αριστερά ήταν πάντα πατριωτική.

«Είμαστε καταδικασμένοι να στρατευθούμε στον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Γιάννης Παπαϊωάννου.

Θέσεις και προτάσεις για διάφορα ζητήματα παρουσίασαν οι Δημήτρης Μητρόπουλος, Σταύρος Τασιόπουλος, Ράνια Σταυροπούλου, Χρήστος Κλαδευτήρας. Χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος που δεν κατάφερε να παραστεί.
Το "παρών" έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος, η δημοτική σύμβουλος Στεφανία Τανιμανίδου και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τον συνδικαλιστικό και άλλους χώρους.