current views are: 1

8 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:52

Επιθετικός ο Τόμσεν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μέσω… δημοσιευμάτων

Οι πληροφορίες από τον πρώτο κύκλο συναντήσεων που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης  είναι απογοητευτικές.

Δημοσίευση 04:52’
αρθρο-newpost

Οι πληροφορίες από τον πρώτο κύκλο συναντήσεων που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης  είναι απογοητευτικές.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Οι πληροφορίες από τον πρώτο κύκλο συναντήσεων που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης είναι απογοητευτικές.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, οι οποίοι σήμερα το πρωί προγραμματίζεται να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις απολύσεις και την κινητικότητα στο Δημόσιο, εμφανίζονται από αρνητικοί έως επιδεικτικά προκλητικοί έναντι των ελληνικών θέσεων, καθιστώντας δύσκολη μία συμφωνία και αμφίβολο το χρόνο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών επιβαρύνει και το μπαράζ διαρροών που υπήρξαν, εκατέρωθεν, το προηγούμενο διάστημα και, κυρίως, οι εμπρηστικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για τεράστιο δημοσιονομικό κενό (4 δισ. ευρώ κατά τον Γ. Άσμουνσεν) στον προϋπολογισμό της Ελλάδας και για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν είναι, για άλλη μία φορά, αυτός που πρωταγωνιστεί στη σκληρή στάση έναντι της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Π. Τόμσεν εμφανίστηκε επιθετικός κατηγορώντας την ελληνική κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μέσω… δημοσιευμάτων.

Η θέση αυτή, μάλιστα, φέρεται να εξόργισε τον συνήθως ήπιο Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και υπενθύμισε στο συνομιλητή του όχι μόνον τις δηλώσεις του γερμανού τραπεζίτη Άσμουνσεν και την έκθεση του ΔΝΤ, που ανέλαβε να διασκεδάσει η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της ευρωζώνης Γ. Ντάισελμπλουμ.

Στην ίδια συζήτηση, αυτή τη φορά παρόντων και υπηρεσιακών παραγόντων, ο κ. Τόμσεν φάνηκε να επιδιώκει να πυροδοτήσει εκ νέου την ένταση όταν απαντώντας στην επισήμανση Στουρνάρα ότι τα όποια μέτρα για το 2014 δεν θα πρέπει να προκαλούν επιπλέον ύφεση, το στέλεχος του ΔΝΤ επέμεινε ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα δηλαδή στους τομείς των εσόδων και των δαπανών (συντάξεις, επιδόματα, μισθοδοσία δημοσίου).

Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση για πολλούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι η τρόικα ήρθε στην Ελλάδα όχι με διάθεση αναζήτησης λύσης αλλά αποφασισμένη να επιβάλλει πλήρως τη δική της ατζέντα στις συζητήσεις.

Όπως αποκάλυψε το newpost.gr, αυτή η σκληρή στάση είναι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγηθούν σε… αδιέξοδο, με κοντινότερο ορίζοντα τη συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης.


σχετικα αρθρα