Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η χθεσινή επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, με αφορμή την εκκένωση των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ που τελούσαν υπό κατάληψη το τελευταίο πεντάμηνο, προκάλεσε, αρχικώς, έκπληξη στο κυβερνητικό επιτελείο. Εν τέλει, όμως, αντιμετωπίστηκε ως... ευχάριστη έκπληξη.

Με την επιλογή του, ο κ. Τσίπρας, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προσφέρει ένα δώρο συσπείρωσης στη χειμαζόμενη από διαφωνίες και εντάσεις κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη ώρα που κατατέθηκε η πρόταση δυσπιστίας, 8 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δημοσιοποιούσαν επιστολή τους με την οποία επανέφεραν το αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ενώ νωπές ήταν και οι αντιδράσεις των βουλευτών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων το οποίο και βρίσκονταν λίγο πριν το καλάθι των αχρήστων.

Όλα δείχνουν, χωρίς βέβαια να μπορεί κάποιος να προβλέψει τί ακριβώς θα συμβεί, ότι η κυβέρνηση θα περάσει χωρίς απώλειες τη δοκιμασία της Κυριακής. Άλλωστε, η επιλογή των Σαμαρά και Βενιζέλου να μην μετατρέψουν την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, αν και επί της ουσίας είναι το ίδιο και το αυτό διακύβευμα , αφήνει το... μπαλάκι στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι η δυναμική της δικής του πρότασης που θα κριθεί στην κάλπη της Βουλής.

Πάντως, με την ιστορία να μην καταγράφει κυβέρνηση που κατέρρευσε από πρόταση μομφής, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι 155 βουλευτές από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη ενδεχομένως να διευκολύνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο οι ίδιοι βουλευτές που μεθαύριο θα στηρίξουν την κυβέρνηση, σε μία εβδομάδα να τη... ρίξουν λόγω του φόρου ακινήτων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα πρέπει να ανησυχεί μόνον για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει μόνη της, καθώς για 6 μήνες δεν μπορεί να υποβληθεί νέα πρόταση δυσπιστίας, εκτός πια κι αν αυτή υποστηρίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές!

Η συσπείρωση των κυβερνητικών δυνάμεων θα πρέπει, συνεπώς, να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Το ίδιο θα συμβεί, βέβαια, και με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταγωνιστεί σε τέτοια κοινοβουλευτική διαδικασία. Η επιλογή Τσίπρα θα οδηγήσει, εκ των πραγμάτων, σε άμβλυνση των εντάσεων στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, που έτειναν να λάβουν διαστάσεις κρίσης μετά τα όσα είπε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Τσίπρας.

Συμπερασματικά, η επιλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λειτουργήσει συγκολλητικά για τις κοινοβουλευτικές ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα επιδιώξει και ο Αντώνης Σαμαράς μέσω της... φουλ επίθεσης που θα διατάξει έναντι της Κουμουνδούρου.

Ο Πρωθυπουργός, βασικοί υπουργοί αλλά και οι στενοί του συνεργάτες θα επιχειρήσουν να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ανώριμη, ανεύθυνη πολιτική δύναμη που έχει ως στόχο να υπερασπιστεί το παρελθόν (ΕΡΤ) και, ταυτόχρονα, δεν διστάζει να θέσει σε διακινδύνευση την πορεία της χώρας μέσω της πρότασης μομφής σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στη γαλάζια φαρέτρα θα βρεθούν, προφανώς, και όλα τα γνωστά επιχειρήματα για την παροχή κάλυψης στη βία και τις έκνομες συμπεριφορές, για το μεταναστευτικό, τους ενστόλους, τα εθνικά θέματα.

Και ανάμεσα στους δύο θα βρεθεί το... ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έχει παρά μόνον μία επιλογή, να στηρίξει το κυβερνητικό έργο και να εξαπολύσει δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν μέσω της έντασης που θα επικρατήσει στη Βουλή οι αποχρώσεις διαφωνίας που, ενδεχομένως, θα επιδιώξει να παρουσιάσει έναντι του Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος απλώς θα χαθούν και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστεί ως παρακολούθημα της Ν.Δ. Εκ των πραγμάτων, οι συγκεκριμένες κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι κομμένες και ραμμένες για τους δύο βασικούς πολιτικούς αντιπάλους.

Σε αυτό τον κοινοβουλευτικό διπολισμό, ο κ. Βενιζέλος δεν μπορεί παρά να συνταχθεί με τον κ. Σαμαρά. Το πρόβλημα για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, είναι ότι ακόμη κι αν ο Πρωθυπουργός κερδίσει, όπως πιθανολογείται, την τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη ο ίδιος ο Βενιζέλος δεν έχει να προσδοκά πολλά, ει μη μόνον το να μην εξαερωθεί στην αντιπαράθεση των δύο μεγάλων...