Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις λεγόταν τον Ιούνιο, σήμερα λέγεται «μόνο με θαύμα», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σχολιάζοντας τον αγώνα που δίνει σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να πείσει τους τροικανούς να υιοθετήσουν την… δική του αριθμητική.

Το βαρύ θέμα της συζήτησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών είναι οι απολύσεις, που βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων ανέρχονται στις 4.000 έως το τέλος του έτους. Το κομπιουτεράκι του υπουργού προσθέτει τους 2.000 απολυμένους από την ΕΡΤ, τους περίπου 300 επίορκους, για τους οποίους η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί τελεσίδικα, τους συμβασιούχους, των οποίων η σύμβαση δεν θα ανανεωθεί και τέλος όσους απολυθούν από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΛΒΟ και την ΛΑΡΚΟ.

Μένει να αποδειχθεί αν οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα δεχθούν την προσμέτρηση ή αν θα απαιτήσουν κι άλλο «αίμα» στην αρένα των απολύσεων, με την επισήμανση ότι όλα αυτά αφορούν μόνο την φετινή χρονιά. Οι δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς για το 2014, προβλέπουν επιπλέον 11.000 απολυμένους και γι’ αυτό ήδη έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου ΔΕΚΟ και ΝΠΙΔ.

Στο κεφάλαιο κινητικότητα - διαθεσιμότητα, η διαπραγμάτευση αναμένεται λιγότερο ακανθώδης για την ελληνική πλευρά. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα παρουσιάσει στους τροϊκανούς μια λίστα με 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που εντάχθηκαν στο μέτρο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και στην συνέχεια θα ζητήσει πίστωση χρόνου ως τον Δεκέμβριο για την ένταξη ακόμη 12.500 υπαλλήλων.