Σε «καλό και παραγωγικό κλίμα» όπως είπε παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διεξήχθη η συνάντηση του υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το πρόγραμμα κινητικότητας στον δημόσιο τομέα αλλά και η δέσμευση για τις 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014.

Η συνάντηση κράτησε πάνω από δύο ώρες ενώ θα πραγματοποιηθεί και νέο ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς παραμένει «αγκάθι» η απόλυση 4.000 δημοσίων υπαλλήλων αλλά και η παράταση που έχει ζητήσει το υπουργείο για το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας.

Όπως έλεγαν συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η υλοποίηση και της δεύτερης φάσης της διαθεσιμότητας θα προχωρήσει κανονικά, αλλά πως δεν μπορεί, εκ των πραγμάτων, να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προκειμένου να υπάρξει προηγουμένως η απαραίτητη αξιολόγηση.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για πρώτη φορά αναφέρθηκε διεξοδικά στη μετάβαση από τους ποσοτικούς στόχους που έχουν τεθεί στους ποιοτικούς στόχους του υπουργείου.

Όπως επισήμαναν, αναφέρθηκε στην ουσία της μεταρρύθμισης στο δημόσιο, δηλαδή στη διοικητική μεταρρύθμιση, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, στη δραστική περικοπή των διοικητικών βαρών σε 13 κλάδους της οικονομίας και στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως, άλλωστε, έχει τονίσει κι ο ίδιος επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα.

Στο τομέα των αποχωρήσεων, ο υπουργός έχει ζητήσει να καταγραφούν στις 4.000 απολύσεις του 2013 οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, οι υπάλληλοι από την αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ, οι επίορκοι, οι συμβασιούχοι των «προσωρινών διαταγών», που υπολογίζονται σε 6.000.

Επίσης στις απολύσεις προβλέπεται, σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια, να οδηγηθούν και εργαζόμενοι σε νομικά πρόσωπα τα οποία  εποπτεύονται από υπουργεία, υπηρεσίες του δημοσίου και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο η τρόικα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί να προσμετρηθούν όλες αυτές οι περιπτώσεις στον κατάλογο των προς απόλυση.

Όσον αφορά το θέμα της διαθεσιμότητας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους επικεφαλής της τρόικας ότι έχει «κλείσει η υπόθεση του πρώτου κύματος», που περιλαμβάνει και τους διοικητικούς υπαλλήλους των ΑΕΙ, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο το αγκάθι παραμένει το ζήτημα του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας το οποίο θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης για να προχωρήσει η κυβέρνηση στον δεύτερο κύκλο κινητικότητας, θα πρέπει να έχουν εντοπιστεί οι θέσεις που πλεονάζουν και να καταργηθούν, αφού πρώτα έχουν προκύψει τα σχέδια στελέχωσης από όπου θα προέλθουν οι 12.500 προς διαθεσιμότητα εργαζόμενοι. Γι αυτό άλλωστε ήδη από την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας είχε ζητήσει δίμηνη παράταση και ακόμη αναμένει απάντηση της τρόικας στο αίτημα αυτό.

Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει στα χέρια της ένα προσχέδιο για το «δεύτερο κύμα», στο οποίο περιγράφονται οι δεξαμενές από όπου θα αντληθούν οι επόμενοι «διαθέσιμοι». Όπως επισημαίνεται από παράγοντες του υπουργείου, οι άλλοι 12.500 ως τέλος Δεκεμβρίου θα προκύψουν κυρίως από τους ΟΤΑ, από τον χώρο της Υγείας και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.