Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με τη συζήτηση να ολοκληρώνεται με την ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής. 

Όπως επισημαίνει στο newpost ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών Ανδρέας Δημητρόπουλος η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να γίνει δεκτή από 151 βουλευτές, δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών.

Σε αντίθεση με την ψήφο εμπιστοσύνης, επισημαίνει, στην οποία χρειάζεται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών και δεν μπορεί να είναι κάτω από τα δύο πέμπτα του συνολικού αριθμού των βουλευτών δηλαδή τους 120 (η λεγόμενη και ψήφος ανοχής).

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος που ορίζει την «Εμπιστοσύνη της Βουλής και την Αρχή της Δεδηλωμένης κάθε πρόταση δυσπιστίας πρέπει να φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών και να έχει σαφή «ατζέντα». 

Σημαντικό είναι ότι μετά την απόρριψη μιας πρότασης δυσπιστίας, θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα διάστημα έξι μηνών για να κατατεθεί μια νέα. Μοναδική εξαίρεση είναι εαν η πρόταση είναι υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών δηλαδή 151.