Έντονοι διαξιφισμοί, αλλά και σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε την Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ΕΡΤ και την κατάσταση της οικονομίας.

Η συζήτηση από την έναρξή της (12:00) χαρακτηρίστηκε από τους υψηλούς τόνους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και αντιστρόφως

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μετατρέπεται σε πρόταση δυσπιστίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του. Οι μόνοι σύμμαχοί σας είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή». Παράλληλα είπε ότι «στον ενικό» ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο Αλέξης Λαφαζάνης. Στην ομιλία του στο Τέξας, ήταν ο Αλέξης Δραγασάκης».

Η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για πλαστό δίλημμα που τίθεται και αφορά είτε τη διαπραγμάτευση της ΝΔ και των συμμάχων της ή του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του. «Πέρα από τα ΜΑΤ και την ΕΡΤ, το βασικό πρόβλημα δημοκρατίας είναι η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση φοβάται κι ενοχλείται από την ταξική πάλη» είπε. Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι «χρειαζόμστε κίνημα ανατροπής και όχι αλλαγής κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί στο λαό αυταπάτες που είναι εξίσου επικίνδυνες με τον φόβο» επισημαίνοντας ότι «μετά ο 27%, το κίνημα πήγε πίσω».

«Άστοχη κι επιζήμια η πρόταση μομφής» υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος επισημαίνοντας ότι «θα απορριφθεί και θα ισοδυναμεί με την παροχή με ψήφο εμπιστοσύνης στη ΝΔ». Παράλληλα σημείωσε ότι «η πρόταση αυτή δεν οδηγεί πουθενά»συμπληρώνοντας ότι «έχει ως κίνητρο τα σωρευτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ακόμα μετέωρο βήμα ώστε να μην ακούγονται οι φωνές των συνιστωσών αλλά και του Μανώλη Γλέζου που αναρωτήθηκε πού θα βρείτε τα χρήματα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι δύσπιστος απέναντι στην κυβέρνηση αλλά οι Έλληνες πολίτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου επισημαίνοντας ότι «ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας και η μοναδική πρόταση που κατέθεσε ήταν η πρόταση δυσπιστίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «δεν ξεχνάει να χαϊδεύει και αυτιά και να ικανοποιεί τα συντεχνιακά και συνδικαλιστικά συμφέροντα της βασικής εκλογικής του πελατείας». 

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, έριξε βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι υποσχέσεις του «είναι παραμύθια της Χαλιμάς». Ο κ. Δένδιας είπε ακόμα: «Αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικα την εγκληματικότητα, χωρίς καμία βοήθεια απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Σφραγίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και καθαρίσαμε το κέντρο της Αθήνας με τον Ξένιο Δία. Η χώρα μας είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στις απελάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει τις ΜΚΟ και την κατασυκοφάντηση της κυβέρνησης».

«Από ασήμαντο αγώνα, αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προκύπτει μεγάλη δόξα», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Παράλληλα, διεβεβαίωσε ότι «η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι συμπαγής» προσθέτοντας ότι «δεν διασπάται. Παραμένει προσηλωμένη με το βλέμμα στο μέλλον. Προσηλωμένη στο πεπρωμένο του τόπου μας. Προσηλωμένη στον αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και των θυσιών που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού προσπαθεί να προσγειωθεί στην πραγματικότητα με το ένα πόδι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού αντιθέτως αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι μια δύναμη αντίδρασης και αναχρονισμού. Και οι δύο ΣΥΡΙΖΑ μαζί για να καλύψουν τις διαφορές και την αμηχανία τους αποφάσισαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά.

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ούτε τους συντρόφους του, δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε ομαλό κλίμα τις συζητήσεις με τους εταίρους μας και σπεύδει να συζητήσει την αξιολόγηση του οικονομικού επιτελείου πριν καν αυτό καταθέσει τις τελικές του προτάσεις» κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου κατά την τοποθέτησή του.

«Πισώπλατο χτύπημα» ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα, χαρακτήρισε από την πλευρά του την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Σημειώνεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, το κόμμα της Αξωματικής Αντιπολίτευσης έχει απευθύνει κάλεσμα διαμαρτυρίας, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 18:00 την Κυριακή.