Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μόνο τυχαία δεν ήταν η έκθεση διαφάνειας που δημοσιοποίησε η αμερικανική εταιρεία Apple την Τετάρτη, την ώρα που το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της NSA εξακολουθεί να συγκλονίζει και τις δύο όχθες του Ατλαντικού. Οι διαδικτυακοί «γίγαντες» έχουν αποφασίσει να τηρήσουν κοινή γραμμή και να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας από την υπόθεση για το... συμφέρον τους. 

H Apple αποκάλυψε τις κυβερνήσεις που της ζήτησαν στοιχεία και προσωπικά δεδομένα χρηστών κατά το πρώτο μισό του 2013, εμφανίζοντας, φυσικά πρώτες τις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιδρώντας, παράλληλα, στις απαγορεύσεις της Ουάσινγκτον (του FBI για την ακρίβεια) ως προς το τι μπορούν να αποκαλύπτουν σε σχέση με τα κυβερνητικά αιτήματα. 

Aντιδράσεις από τη Silicon Valley

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post, η NSA έχει πρόσβαση στους διακομιστές των Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube και Apple. Έτσι, μπορεί να «διαβάζει» προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ηχητικές συνομιλίες και βίντεο, ακόμη και χωρίς έκδοση ενταλμάτων.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google Inc Έρικ Σμιτ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εκτεταμένη κατασκοπεία των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα κέντρα δεδομένων της επιχείρησής του είναι «σκανδαλώδης, εξοργιστική και πιθανόν παράνομη, εάν αληθεύει», ενώ μερικές ημέρες πριν, ο επικεφαλής των νομικών συμβούλων της εταιρείας, Ντέιβιντ Ντράμοντ δήλωνε πως «είμαστε εξοργισμένοι με το σημείο όπου έχει φτάσει η κυβέρνηση για να υποκλέψει δεδομένα από τα ιδιωτικά μας δίκτυα, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις». Ο ίδιος διαβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως η εταιρεία δεν παρέχει σε καμία κυβέρνηση πρόσβαση στα συστήματά της.

Ο επικεφαλής της NSA, Κιθ Αλεξάντερ, αρνήθηκε ότι η Υπηρεσία είχε πρόσβαση στα δίκτυα των εταιρειών διευκρινίζοντας πως αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες και όχι εκατομμύρια διαδικτυακά αρχεία, με νόμιμο τρόπο.

Google, Facebook, Apple, AOL, Microsoft και Yahoo, πάντως, απέστειλαν την 1η Νοεμβρίου επιστολή προς το Κογκρέσο με την οποία τόνιζαν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων παρακολούθησης της NSA κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένο νόμο, τον USA Freedom Act που θα θέσει τέλος στο πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Οι φόβοι του τεχνολογικού «λόμπι» είχαν εκφραστεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν ο συνιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπέργκ είπε σε ένα τεχνολογικό συνέδριο ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κακή δουλειά στο θέμα της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών στο διαδίκτυο.

Δεν είναι μόνο η φήμη

Φυσικά η αντίδραση των κολοσσών της τεχνολογίας δεν είναι μόνο ζήτημα... τιμής αλλά και πελατείας. Οι ευρωπαϊκές αρχές προωθούν νόμο για την ηλεκτρονική ιδιωτικότητα που «χτυπάει» τις διαδικτυακές εταιρείες με ιδιαίτερα υψηλά πρόστιμα στην περίπτωση παράβασης (100 εκατ. ευρώ ή το 5% των ετήσιων εσόδων).

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει προς τις ΗΠΑ ότι μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου δεν θα επικυρωθεί «εάν δεν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα προσωπικά δεδομένα», με τις εταιρείες της Silicon Valley να παίζουν κομβικό ρόλο.

Οι πιέσεις εντείνονται στην Ε.Ε. για αυστηροποίηση των κανόνων απέναντι στις αμερικανικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα να προειδοποιούνται οι χρήστες ότι τα δεδομένα τους ενδέχεται να τεθούν υπό παρακολούθηση εάν μεταφερθούν από έναν ευρωπαϊκό σε έναν αμερικανικό server. H υλοποίηση μιας τέτοιας προοπτικής δεν είναι καθόλου καλή είδηση για τους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ, αφού τότε θα μπουν στο «τρυπάκι» της εμπορικής διαπραγμάτευσης, όπως σημειώνει η Washington Post. 

Οπότε, «συμμόρφωση» και τήρηση αποστάσεων από την NSA και τις «αμαρτωλές» πρακτικές της Ουάσινγκτον. Προσέχουν για να έχουν οι κολοσσοί της Silicon Valley.