Απάντηση σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τις δηλώσεις του Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Επίτροπο Στέγαν Φούλε, στην Άγκυρα, στις οποίες γίνεται εσφαλμένη αναφορά στα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης Βενιζέλου-Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έδωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

Αναλυτικά η απάντηση:

«Όπως έχει τονίσει, κατ´ επανάληψη, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευ. Βενιζέλος, η Ελλάδα, ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και προκειμένου να διευκολυνθεί η απευθείας επαφή του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή με την Τουρκική κυβέρνηση, συμφώνησε να υπάρξει συνάντηση στο αντίστοιχο επίπεδο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ με τον διαπραγματευτή της τουρκοκυπριακής κοινότητας που προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι βεβαίως με εκπρόσωπο του ψευδοκράτους.

Τέτοιες συναντήσεις, στο ύψιστο, μάλιστα, επίπεδο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας γίνονται πολύ συχνά, χωρίς πότε να τεθεί ζήτημα έμμεσης αναγνώρισης του ψευδοκράτους που άλλωστε απαγορεύεται από ρητή σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως έχει, επίσης, κατ´ επανάληψη, τονιστεί από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό των Εξωτερικών, οι συναντήσεις αυτές ούτε συνιστούν έμμεση τετραμερή διάσκεψη, ούτε προοιωνίζονται κάτι τέτοιο που έχει αποκλειστεί και από την κυπριακή και από την ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες σέβονται και στηρίζουν την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».