«Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» είπε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αναλώνεται σε στείρα αντιπολίτευση, σε προσκλητήρια λαϊκής εξέγερσης, σε μικροπολιτικά τερτίπια και ενίοτε σε συκοφαντίες, μιλώντας εξ ονόματος δήθεν των πολιτών, οι οποίοι όμως δεν τον ακολουθούν, και έχει μετατρέψει σε πεδίο βολής τον τομέα της παιδείας. Δεν τα κατάφερε παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών του και πρωτίστως των συνδικαλιστών του, των μικρών μειοψηφιών που πιστεύουν ότι στην Ελλάδα χωρούν ακόμα ξεπερασμένες λογικές, ανορθόδοξες πρακτικές και τυφλές κοινωνικές συγκρούσεις».

Ο κ. Αρβανιτόπουλος πρόσθεσε: 

«Απέναντι σε αυτή την πρακτική και τη στείρα αντιπολίτευση εμείς προτάξαμε συγκροτημένο σχέδιο αναβάθμισης του εκπαιδευτικού μας συστήματος, το οποίο παρουσιάσαμε στις Προγραμματικές Δηλώσεις και υλοποιήσαμε βήμα- βήμα. Τις πολιτικές μας αποφάσεις τις υπαγορεύει το καθήκον για παροχή δημόσιας δωρεάν εθνικής παιδείας και ίσων ευκαιριών στη νέα γενιά των Ελλήνων.

Δεσμευτήκαμε για τη συνολική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, την απλούστευση των λειτουργιών του, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, με στόχο την ποιότητα στην εκπαίδευση αλλά και το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα. Πορευτήκαμε με την πίστη ότι χρειάζονται άμεσα θεσμικές αλλαγές, σήμερα, εδώ και τώρα, καθώς η μεταμνημονιακή Ελλάδα κτίζεται μέσα από την αναγέννηση της Παιδείας, και η Παιδεία οδηγεί, στηρίζει και προεξοφλεί την ανάπτυξη - την βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη- αφού στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, που αποτελεί τον πραγματικό πλούτο της χώρας, δηλαδή τους ανθρώπους της.

Από τον Ιούλιο του 2012, όπως είχαμε δεσμευτεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης κάναμε «δέκα θεσμικά βήματα μπροστά» που διατρέχουν το εκπαιδευτικό σύστημα στο σύνολό του. Απέναντι σε αυτή την εθνική προσπάθεια η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης.

Πίσω απ’ το Σχέδιο Αθηνά είδε τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στην απειλή της ΟΛΜΕ που ήθελε να τινάξει στον αέρα τις πανελλαδικές εξετάσεις έβαλε πλάτη σε μια χούφτα συνδικαλιστές, που με τον αγιασμό θέλησε να κλείσει τα σχολεία, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών την αρνήθηκε ανακαλύπτοντας κομματικές λογικές, στην ανάδειξη των Προτύπων σχολείων είδε ανισότητες, την αναβάθμιση του Λυκείου την είδε τάχα μου ως μετατροπή του σε εξεταστικό κέντρο, στην αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης είδε τάχα την κατάρρευση της και ένα νέο παιδομάζωμα για τις γερμανικές φάμπρικες, στην κατ’ ουσίαν εθελοντική κινητικότητα των εκπαιδευτικών είδε ρουσφετολογικές μετατάξεις.

Ακόμη και απέναντι στην ορθολογική διαχείριση των διοικητικών των Πανεπιστημίων στήριξε και επιχείρησε την απώλεια του εξαμήνου, στα δύο Πανεπιστήμια που έμειναν 9 εβδομάδες κλειστά.

Κοινός παρανομαστής και στρατηγική επιλογή για το ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε βήμα ανόρθωσης του εκπαιδευτικού μας συστήματος ήταν η επιδίωξη της τυφλής σύγκρουσης, η επιδίωξη της ρήξης για τη ρήξη».

Ο υπουργός Παιδείας κατέληξε: «Είναι αλήθεια ότι έχουμε χάσει έδαφος, στο διεθνή ανταγωνισμό και πρέπει να τρέξουμε ταχύτερα! Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση Σαμαρά δεν κοίταξε πίσω της τους τελευταίους 15 μήνες. Εργάστηκε για να φέρει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και να διορθώσει στρεβλώσεις και παθογένειες, πολιτικές και νοοτροπίες που έφεραν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού. Τα’ χουμε αφήσει πίσω μας αυτά.Και κοιτάμε μπροστά! Και προχωράμε μπροστά!»