«Η Ελλάδα στάθηκε όρθια χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για τεράστια προσαρμογή της χώρας μας στα ελλείμματα, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων.

«Η πρόταση δυσπιστίας θέτει ως βασικό της θέμα την οικονομική πολιτική» είπε, σημειώνοντας ότι «η αντιπολίτευση απαξιώνει την προσπάθεια».

Ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ το 1981 και στην ευρωζώνη το 2001, μιλώντας για τη στήριξη των εταίρων.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα από φέτος είπε ότι αποτελεί μία θετική έκπληξη, αφού κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας είναι απόλυτα ρεαλιστικές και οι διεθνείς αγορές το αναγνωρίζουν» και προσθέτοντας ότι από τις 17 Ιανουαρίου είχε προβλέψει το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Η Ελλάδα για πρώτη φορά έπειτα από 40 χρόνια έχει αρνητικό πληθωρισμό και το χαμηλότερο στην ευρωζώνη» είπε ακόμα.

«Στο δημοσιονομικό τομέα, έχουμε καλύψει ήδη το 80% της απαιτούμενης προσπάθειας στον ορίζοντα 2009-2016. Η ολοκλήρωση του υπόλοιπου 20% της προσαρμογής, δεν θα προέλθει από οριζόντια μέτρα, αλλά από την ανάπτυξη της οικονομίας, τη φορολογική συμμόρφωση, τις στοχευμένες περικοπές δαπανών, την αναδιάρθρωση και εξυγίανση οργανισμών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την άρση των ποικίλων εμποδίων στην λειτουργία ανταγωνισμού» είπε ακόμα.

«Χαίρομαι που ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υιοθετησε σχέδιο παραμονής στην ευρωζώνη και όχι εθελούσιας εξόδου», αφήνοντας αιχμές ότι η πρόταση μομφής ήταν για να σιγάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις φωνές αντίθεσης στο εσωτερικό του.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πρόοδο του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε προχωρήσει στην πλήρη αναμόρφωση του φορολογικύ συστήματος».