Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα είναι ξανά από σήμερα η κυβέρνηση ενώ η βεβαιότητα ότι η συμπολίτευση θα έβγαινε αλώβητη από την τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν επιβεβαιώθηκε μετά από την... «ανταρσία» της Θεοδώρας Τζάκρη η οποία στήριξε την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και διεγράφη αυτομάτως από τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Η διαγραφή Τζάκρη που περιόρισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης στις 154 έδρες και τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ στις 27 ήρθε να κλονίσει την εικόνα νίκης της κυβέρνησης, εικόνα που είχε ενισχυθεί τόσο από την ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στη Βουλή όσο και από τη μικρή συμμετοχή πολιτών στη συγκέντρωση που διοργάνωσε το κόμμα στην πλατεία Συντάγματος.

Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν το απόλυτο, αν και η κυβέρνηση έχει βρεθεί να υποστηρίζεται και από 153, μόνον, βουλευτές, ωστόσο είναι σαφές ότι το χθεσινό αποτέλεσμα είναι το λιγότερο που τους απασχολεί καθώς τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και, εμφανώς πλέον, η τρόικα μοιάζει να κωλυσιεργεί, εξωθώντας τη διαπραγμάτευση σε τέλμα.

Μάλιστα, η στάση της τρόικας μοιάζει να είναι ο πλέον επιβαρυντικός παράγοντας για την πορεία της ελληνικής κυβέρνησης καθώς από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό και η στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο κρίσιμο επτάμηνο μέχρι τις διπλές και, υπό προϋποθέσεις, τριπλές εκλογές της προσεχούς Άνοιξης.

Ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να... απεμπλοκή από το διαφαινόμενο τέλμα στις διαπραγματεύσεις, επιμένοντας και στο στοιχείο της πολιτικής διαπραγμάτευσης αφού – σύμφωνα με πολλά κυβερνητικά στελέχη – και η στάση της τρόικας (ενστάσεις και αντιρρήσεις ενίοτε υπερβολικές, χαμηλοί ρυθμοί επίλυσης εκκρεμοτήτων) έχουν επίσης πολιτικής στόχευση: αφενός το κλείσιμο της εκκρεμότητας με την συγκρότηση της κυβέρνησης στο Βερολίνο, αφετέρου – και κυρίως – της απροθυμίας των εταίρων να χορηγήσουν ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα και, πολύ περισσότερο, να συζητήσουν για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε περίοδο πριν τις εκλογές.

Αποτέλεσμα αυτής της στάσης της τρόικας είναι και το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, στο επικείμενο Eurogroup δεν θα υπάρξει έγκριση για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ ενώ είναι πολύ πιθανό και ο ελληνικός προϋπολογισμός για το 2014 να κατατεθεί στη Βουλή, στις 21 Νοεμβρίου, χωρίς την έγκριση της τρόικας και των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης.

Το σύνολο του ελληνικού προγράμματος θα τεθεί επί τάπητος κατά τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Σε αυτή τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός θα διεκδικήσει από το Βερολίνο – το οποίο εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της ευρωπαϊκής πολιτικής – να υπάρξει επιτάχυνση των διαβουλεύσεων για το ελληνικό ζήτημα. Τόσο για τα άμεσα ζητήματα (δόση, δημοσιονομικό κενό 2014) όσο και για τα μείζονα δηλαδή το χρηματοδοτικό κενό για την προσεχή διετία και την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς τα οποία τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης παραμένουν δεμένα και η επιχειρηματολογία των δύο κομμάτων που την συγκροτούν ασθενής ενόψει εκλογών.

Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο αν ο κ. Σαμαράς θα πετύχει να πάρει τις θετικές ειδήσεις που επιθυμεί. Πολλώ δε μάλλον όταν ο μαραθώνιος που έχει μπροστά της, ξεκινούν με δύο βουνά!

Ο προϋπολογισμός είναι το πρώτο και τα μέτρα που, ούτως ή άλλως, θα τον συνοδεύουν, όπως έχει προαναγγείλει ο Γιάννης Στουρνάρας. Μέτρα που θα είναι, εκ των πραγμάτων, περιοριστικά ακόμη κι αν δεν είναι οριζόντια. Το δεύτερο είναι, προφανώς, το ζήτημα του φόρου ακινήτων, το οποίο και εξακολουθεί να εγείρει αντιδράσεις σημαντικής μερίδας βουλευτών της συμπολίτευσης και, σύσσωμου του ΠΑΣΟΚ, με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο να αναζητούν τρόπους αποτροπής της κρίσης.