current views are: 2

11 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:19

Η πρόταση μομφής καταψηφίστηκε, η κυβέρνηση «επιβίωσε», η πόλωση παραμένει

Aναμενόμενο ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, πλην του «αντάρτικου» της Θεοδώρας Τζάκρη -που οδήγησε στη διαγραφή της- με τη συζήτηση, όμως, που προηγήθηκε να περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες «μονομαχίες».

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

Aναμενόμενο ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, πλην του «αντάρτικου» της Θεοδώρας Τζάκρη -που οδήγησε στη διαγραφή της- με τη συζήτηση, όμως, που προηγήθηκε να περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες «μονομαχίες».

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Aναμενόμενο ήταν το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, πλην του «αντάρτικου» της Θεοδώρας Τζάκρη -που οδήγησε στη διαγραφή της- με τη συζήτηση, όμως, που προηγήθηκε να περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες «μονομαχίες» τόσο μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το κλίμα πόλωσης που επικράτησε ήταν έντονο, αφού απουσία των «κραυγών» της Χρυσής Αυγής, οι διαξιφισμοί διεξήχθησαν με καθαρά πολιτικούς όρους, λίγο πριν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον σκόπελο της πρότασης μομφής με 153 «όχι». Σημείο αναφοράς της κόντρας κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο «διάλογος» που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας κοιτάζοντας προς την πρωθυπουργική καρέκλα κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τον κοιτάξει «αφού δεν είναι κακό», με τον πρωθυπουργό να απαντά σε εξίσου οξύ τόνο ότι «κοιτάει από την άλλη για να μη γελάει».

Από τα αξιοσημείωτα της έντονης συζήτησης ήταν και η… μονομαχία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία με αφορμή το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Τέξας θύμισε αμερικανικό γουέστερν. «Πήγα στο Τέξας για να μάθω πώς μονομαχούν στο Ελ Πάσο!» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να του απαντά πως στόχος του στην αμερικανική πολιτεία ήταν το «τρύπιο δολάριο».

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι η εξάντληση της τετραετίας για την κυβέρνηση επικρίνοντας έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του να καταθέσει πρόταση μομφής εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

«Τη στιγμή που η χώρα γίνεται παράγοντας σταθερότητας εύχομαι να μην επιθυμείτε να πέσει η χώρα στην αστάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, έκανε λόγο για «θέατρο» αφού όπως είπε «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ανταπόκριση από τον κόσμο» και «για να γλιτώσει ο κ. Τσίπρας τη μομφή του Λαφαζάνη, έκανε μομφή στον Σαμαρά».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει αποτύχει και πως μαζί με την τρόικα «προσποιούνται πως διαπραγματεύονται την ώρα που ετοιμάζονται να επιβάλουν νέα μέτρα». «Το μνημόνιο μπορεί να ακυρώσει μόνο ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του» τόνισε ο κ. Τσίπρας 

Το μνημόνιο μπορεί να ακυρώσει μόνο ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του είπε ακόμα, για να αφήσει αιχμές κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: «Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση για το χρέος χωρίς τη διαγραφή μεγάλου μέρους του. Δε μπορεί η οικονομία να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τόκους και τοκοχρεολύσια. Θα ακυρώσουμε όλους τους μνημονιακούς νόμους. Μη πείτε ότι αυτό συνιστά μονομερή ενέργεια, γιατί παραδέχεστε ότι είστε υπό την κυριαρχία ξένων».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για «ομολογία πολιτικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζοντας πως «η πρόταση μομφής αποδεικνύει την εθνικά ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και προσωπική επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Στις αντιπαραθέσεις της βραδιάς συμπεριλαμβάνεται και ο δημόσιος καυγάς του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για την Κεντροαριστερά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε εμμέσως στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο την ευκολία «του ενδιάμεσου και αμφιρρέποντος λόγου» κάνοντας λόγο για «πολυτέλεια ορισμένων να είναι παρών στο δικό μας όμως πλαίσιο», με τον κ. Κουβέλη να απαντά εξίσου ειρωνικά «θέλω να αναγνωρίσω στον κ. Βενιζέλο το δικαίωμά του όταν αναφέρεται στους πόλους να συναριθμείται με τη Νέα Δημοκρατία στον ίδιο πόλο».

Ο προέδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος έριξε ευθείες βολές προς τους κυβερνητικούς εταίρους κάνοντας λόγο για «αναστολή συνταγματικών διατάξεων» ενώ η επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επιτέθηκε σε κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση λέγοντας πως «δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοηθείας ούτε στα αστικά κόμματα ούτε στις ιμιτασιόν λύσεις».

Οι υψηλοί τόνοι στο πολιτικό σκηνικό είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα συνεχιστούν.


σχετικα αρθρα