Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

Βατερλώ για την κυβέρνηση χαρακτηρίζουν την χθεσινή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία καταμετρήθηκε με 153 ψήφους μετά την διαφοροποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και την απουσία του Νικήτα Κακλαμάνη αλλά και γιατί ανέδειξε τους λόγους για τους οποίους ο Αντ. Σαμαράς αποφεύγει τη Βουλή!

Η κατά πρόσωπο επίθεση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά ανέδειξε - όπως λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου-την εμμονή του πρωθυπουργού στην σκληρή μνημονιακή πολιτική την οποία θα συνεχίσει να  ακολουθεί πάση θυσία αλλά και την αδυναμία του να διαπραγματευθεί με την τρόικα οποιαδήποτε αλλαγή αυτής της πολιτικής.

«Ο Αντ. Σαμαράς  εμφανίστηκε με το αληθινό ακροδεξιό πρόσωπο του αφού υπεραμύνθηκε της  θεωρίας των δυο άκρων, έκανε τον αδιάφορο για το θέμα των υποβρυχίων προκειμένου να καλύψει την κυβερνητικό του εταίρο Ευάγγελο Βενιζέλο και μίλησε γενικόλογα χωρίς να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα» έλεγαν τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Η τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής ήταν να καταστήσει τον Αντ. Σαμαρά ως τον εκφραστή της σκληρής μνημονιακής πολιτικής, τον «μερκελιστή», τον πολιτικό ο οποίος υπαναχώρησε από τις αντιμνημονιακές του θέσεις μόνο και μόνο για να γίνει πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος προσωπικά στον αρχηγό της ΝΔ  σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς ενώ περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την θλιβερή καθημερινότητα των πολιτών.   

Προκάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να τον κοιτάξει όταν ο Αντ. Σαμαράς επιδεικτικά γύρισε την πλάτη του λέγοντας του ότι το κάνει για να μην γελάσει. «Εκεί ακριβώς έχασε την μάχη ο πρωθυπουργός λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν ο Αλέξης Τσίπρας να του μιλά για τα παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία και για τους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό  και αυτός να γελάει. Και σαν να μην έφτανε όλο αυτό στην συνέχεια χειροκροτούσε ειρωνικά μαζί με τους βουλευτές του κόμματος του!».

Το δεύτερο σημείο όπου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αδύναμος σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο θέμα των υποβρυχίων που παρά την ευθεία πρόκληση από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης -ο οποίος του υπενθύμισε τι είχε πει στο παρελθόν- ο Αντ. Σαμαράς έκανε ότι δεν άκουσε. «Είναι σαν να έχει στα πόδια του  ένα ασήκωτο βαρίδι το οποίο όμως είναι υποχρεωμένος να το κουβαλάει» σχολίαζαν με νόημα οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Στα θετικά της εμφάνισης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαταλέγεται –από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-  το γεγονός ότι όσοι παρακολούθησαν την συζήτηση στην Βουλή πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση χάρισε τις τηλεοπτικές άδειες σε μια προσπάθεια χειραγώγησης των μέσων και το οποίο επιμελώς είχε αποσιωπηθεί από τον Τύπο.

Σε ότι αφορά την συγκέντρωση έξω από την Βουλή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ευχαριστημένα αφού όπως λένε είχε συμβολικό χαρακτήρα ο οποίος και επετεύχθη. Η υπερψήφιση πάντως της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από την Θ. Τζάκρη δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας στην Κουμουνδούρου αφού πιστεύουν ότι η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ άνοιξε την κερκόπορτα και το επόμενο διάστημα στις ψηφοφορίες για τα νέα μέτρα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες διαρροές. «Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα» έλεγαν δηκτικά.