current views are: 2

11 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση05:43

«Συναγερμός» στο ΠΑΣΟΚ για την αριστερή πτέρυγα που δίνει… ανοχή

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε άλλη επιλογή από το να την διαγράψει.

Δημοσίευση 05:43’
αρθρο-newpost

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε άλλη επιλογή από το να την διαγράψει.

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ένα ακόμη πλήγμα δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ μετά το «ναι» της Θεοδώρας Τζάκρη στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε άλλη επιλογή από το να την διαγράψει.

Ως εκ τούτου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ παραμένει με 27 βουλευτές, ενώ αποδυναμώνεται περαιτέρω και η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η Θεοδώρα Τζάκρη δεν είχε προειδοποιήσει κανέναν στο ΠΑΣΟΚ για τις προθέσεις της καθώς το τελευταίο διάστημα δεν διατηρούσε επαφές με τους βουλευτές του κόμματος της και κινούνταν αυτόνομα. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπέστη ψυχρολουσία μόλις άκουσε το «ναι» της βουλευτού κι αμέσως έστειλε ιδιόχειρο σημείωμα στον Βαγγέλη Μειϊμαράκη με το οποίο ανακοίνωνε την απομάκρυνση της κ. Τζάκρη απο την κοινοβουλευτική ομάδα. 

Παράγοντες του ΠΑΣΟΚ άφηναν αργότερα αιχμές για την βουλευτή υπονοώντας οτι θα μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ: «Όταν ήταν υπουργος ψήφιζε τα μνημόνια πρόθυμα. Τώρα που η χώρα παει να σταθεί στα πόδια της το παίζει αντιμνημονιακη γιατί προφανώς έχει άλλους στόχους».

Αμέσως μετά την ψηφοφορία η κ. Τζάκρη με δήλωση της ανέφερε:

«Η κυβερνηση αυτή χαρακτηρίζεται απο πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησιας, ανικανότητας και απο έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο απο την κρίση. Την ίδια στιγμή, που ο ελληνικός λαός εξοντώνονται απο τις συνεχείς περικοπές και τους φόρους και η δήθεν ανάπτυξη αναβάλλεται συνεχώς για το μέλλον το μόνο σχέδιο της κυβερνησης είναι να διαχειριστεί επικοινωνιακά τους νέους φόρους καπάκι τις νέες περικοπές που τις επιβάλλουν οι δανειστες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».

Καταλήγει δε λέγοντας πως «η σημερινή μου απόφαση είναι μόνο πράξη ευθύνης απέναντι στην χώρα και απέναντι στους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους για να αντιμετωπίσω τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνω τα emails των δανειστων».

Η κυρία Τζάκρη είχε δηλώσει παρούσα και πριν απο δυο μηνες σε τροπολογία για τα νερά και τις εταιρίες ύδρευσης αφήνοντας αιχμές  για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τότε της ασκήθηκε πίεση και αναγκάστηκε να προβεί σε διορθωτική δήλωση.
Στο μεταξύ το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει κι άλλα προβλήματα.

Καμπανάκια από την …αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ ήχησαν στη Χαριλάου Τρικούπη μετά τα όσα είπαν στη Βουλή οι Θάνος Μωραϊτης και Κώστας Σκανδαλίδης λέγοντας ανοιχτά ότι η ψήφος «εμπιστοσύνης» τους προς την κυβέρνηση, δόθηκε με βαριά καρδιά.

Τα ηγετικά στελέχη του κόμματος έδειχναν ενοχλημένα από τα όσα είπαν οι δύο βουλευτές εξηγώντας ότι με τις αναφορές τους περί ψήφου επώδυνης ανοχής και υφαρπαγής έδωσαν επιχειρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι κατάφερε πλήγμα στην συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, συνάδελφοί τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι από την στιγμή που οι κύριοι Μωραϊτης και  Σκανδαλίδης εκφράστηκαν με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο απέναντι στην Νέα Δημοκρατία ίσως και να αυτοεγκλωβιστούν-εξωθηθούν σε μία ακραία αντίδραση- εννοώντας ότι θα καταψηφίσουν- αλλιώς θα θεωρηθεί ότι περιορίζονται μόνο στα “μεγάλα λόγια”.

Πρακτικά πάντως το ΠΑΣΟΚ σε όσες ψηφοφορίες θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα θα πρέπει να έχει τις κεραίες του τεντωμένες για τις προθέσεις των δύο βουλευτών ή και άλλων που συνηθίζουν να διατυπώνουν αντιρρήσεις στην ασκούμενη πολιτική.

Μόλις προχθές άλλωστε και η Θεοδώρα Τζάκρη απείλησε με καταψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εάν δεν υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις.

Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ερμηνεύουν τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν οι βουλευτές και ως πίεση για αλλαγή στρατηγικής από τον κ. Βενιζέλο με στόχο να αποσπάσουν την δέσμευσή του πως θα μπει χρονικό όριο στην συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε για προφανείς λόγους να προσεγγίσει με άλλη οπτική τις διαμαρτυρίες των βουλευτών λέγοντας κατά την παρέμβασή του στην συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας πως πραγματικοί αποδέκτες των παραπόνων δεν είναι η κυβέρνηση αλλά και θεσμικοί εταίροι της χώρας, οι δανειστές της. 


σχετικα αρθρα