Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Κέρδη και ζημιές αναζητούν σήμερα στα κομματικά επιτελεία μετά την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να μην «έριξε» την κυβέρνηση καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί άλλωστε ποτέ στα κοινοβουλευτικά χρονικά ωστόσο κατάφερε μια μερική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, σε μια προσπάθεια ανάδειξης ενός νέο δίπολου με νέους «πρωταγωνιστές».

Και αφού επί της ουσίας η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία δεν πρόσθεσε και δεν «προσέφερε» τίποτα πέρα από τη διαγραφή της κ. Θεοδώρας Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα μένουν να μετρούν εντυπώσεις.  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο η ικανοποίηση περισσεύει καθώς κρίνεται πως - όπως άλλωστε είχαν προεξοφλήσει από την πρώτη στιγμή όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε την πρόταση μομφής το απόγευμα της Πέμπτης - η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη και ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του «κέρδισε» πόντους απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα.

Η «ανταρσία» Τζάκρη θεωρείται ως προδιαγεγραμμένη κι έτσι δεν προσμετράται στις απώλειες, ενώ η χθεσινή «μπετοναρισμένη» εμφάνιση των βουλευτών της ΝΔ που εκφράστηκε και στις ομιλίες- με ελάχιστες αιχμές -  και στην τελική ψήφο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης της κυβερνητικής «επιταγής». 

Στη Χαριλάου Τρικούπη το κλίμα μετά τις χθεσινές εξελίξεις είναι πιο βαρύ. Μπορεί το «ΝΑΙ» της κ. Τζάκρη να αντιμετωπίστηκε αμέσως με τη διαγραφή από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ωστόσο η αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα και αυτό δεν το έκρυψε.

Η ψήφος «ανοχής» όπως την χαρακτήρισαν στις ομιλίες του οι Κώστας Σκανδαλίδης, Θάνος Μωραΐτης και Μιχάλης Κασσής προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ καθώς δεν αποκλείεται σε κρίσιμες ψηφοφορίες στο άμεσο μέλλον η ψήφος ανοχής να μετεξελιχθεί σε αρνητική ψήφο. 

Στο ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο ηγεσίας δίνεται μια μάχη- κάτι που χθες το βράδυ ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλο- να μην παγιωθεί το νέο δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπει στο περιθώριο και γίνει «ουρά» της ΝΔ, κάτι που συχνά πυκνά ψιθυρίζεται στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη. 

Η χθεσινή τοποθέτηση-απάντηση «σφήνα» του Ευάγγελου Βενιζέλου στον Αλέξη Τσίπρα πριν την καταληκτική ομιλία του Πρωθυπουργού σημειολογικά ανέδειξε την αγωνία αυτή του Προέδρου του κινήματος ο οποίος δεν αρκέστηκε σε μια απάντηση από τα κοινοβουλευτικά έδρανα αλλά ανέβηκε στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει. 

Στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και οι πιο δύσπιστοι συντάχθηκαν τελικά με την απόφαση του Προέδρου για την κατάθεση της πρότασης μομφής και σήμερα η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «βατερλώ» για την κυβέρνηση.

Όπως τελικά φάνηκε η πρόταση δυσπιστίας δεν ήταν παρά ένας τρόπος να «έρθει» ο Πρωθυπουργός στη Βουλή και να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι ο Πρωθυπουργός έδειξε το «σκληρό μνημονιακό του πρόσωπο» αλλά και το «αληθινό ακροδεξιό του πρόσωπο». 

Όσο για την κατά γενική ομολογία περιορισμένης συμμετοχής του κόσμου συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος το σχόλιο είναι πως ήταν συμβολικού χαρακτήρα και ο στόχος επετεύχθη.