Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης - Ντίνα Καραμάνου

Επεισοδιακό ήταν το σιδηροδρομικό ταξίδι με τον ΟΣΕ που οργάνωσε ο αυτοαποκαλούμενος «Σύνδεσμος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος θανάτου του Ατατούρκ στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή το πρωί.

Περιελάμβανε πολύωρες καθυστερήσεις, απαγόρευση εισόδου σε Τούρκο υπήκοο, εμπλοκή με τους άνδρες ασφαλείας του υπουργού Μεχμέτ Μουεζίνογλου, μηχανική βλάβη του τραίνου, ταξί για την άμεση μεταφορά των διακεκριμένων προσκεκλημένων και παράκληση των ταξιδιωτών προκειμένου να ψάλουν τον τουρκικό εθνικό ύμνο επί ελληνικού εδάφους!

Όλα αυτά βέβαια παραποιήθηκαν ή αποσιωπήθηκαν ορισμένα από την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ που στην ηλεκτρονική της έκδοση ανέβασε ένα σχετικό κομμάτι προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες σκοπιμότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Μιλιέτ (στην ηλεκτρονική της έκδοση) με τίτλο «Σκάνδαλο στο τρένο με προορισμό τη Θεσσαλονίκη», Τούρκοι που πήγαιναν να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης του Ατατούρκ με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από το θάνατό τουακινητοποίησαν το τρένο επί ελληνικού εδάφους στις 9:05 χτες το πρωί χτες (ώρα θανάτου του Ατατούρκ) , προκειμένου να ψάλουν τον εθνικό τους ύμνο.

Η ενέργεια αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κωλυσιεργία των ελληνικών αρχών με στόχο να μην είναι στην ώρα τους στη Θεσσαλονίκη.

Το ίδιο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας αναφέρει ότι όλα ξεκίνησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα με τις ελληνικές αρχές να καθυστερούν υπερβολικά για τον έλεγχο των διαβατηρίων.

Μάλιστα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Μουεζίνογλου επικοινώνησε με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε.

Όταν ο τούρκος υπουργός Υγείας, σύμφωνα με τη Μιλιέτ, είδε ότι η ώρα περνάει τότε συνέχισε το ταξίδι του οδικώς προκειμένου να προλάβει να βρεθεί έξω από το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη και να προλάβει την εκεί εκδήλωση.

Ποια είναι η αλήθεια όμως.

Πριν από λίγο καιρό ο αυτοαποκαλούμενος «Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» σε συνεργασία με το δήμο του Οσμάνγκαζί, οργάνωσαν δρομολόγιο από Κωνσταντινούπολη προς Θεσσαλονίκη με τίτλο «Τρένο ειρήνης και τιμής για τον Ατατούρκ».

Για τις ανάγκες του ταξιδιού αυτού ναυλώθηκε η αμαξοστοιχία 7611 με 12 βαγόνια.

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα υπήρξε μία τρίωρη στάση προκειμένου να ελεγχθούν από τους τελωνειακούς τα διαβατήρια των Τούρκων που ταξίδευαν.

Οι έλληνες τελωνειακοί εντόπισαν ,σύμφωνα με το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, έναν υποτιθέμενο δημοσιογράφο της Μιλιέτ που έχει χαρακτηρισθεί ανεπιθύμητος στην Ελλάδα και του απαγόρευσαν να συνεχίσει το ταξίδι του.

Ταυτόχρονα προέκυψε και πρόβλημα με τον οπλισμό που έφεραν οι άνδρες ασφαλείας του Τούρκου υπουργού Υγείας.

Κάποια στιγμή βέβαια το τραίνο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί ο Μεχμέτ Μουεζίνογλου βλέποντας ότι δεν πρόκειται να είναι στις 9.05 στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στις εκδηλώσεις κατέβηκε από την αμαξοστοιχία και πήρε ...ταξί με κάποιους ομοεθνείς του δημοσιογράφους. Η αλήθεια είναι ότι στριμώχτηκαν λίγο.

Το τρένο συνέχισε το ταξίδι του μετά αλλά πριν τη Δράμα σταμάτησε και πάλι λόγω ανωτέρας βίας.

Κοντά στο Νέστο, στο ύψος του χωριού Πλατανιά, σημειώθηκε μηχανική βλάβη.

Η ώρα είχε περάσει. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 9.00. Οι τούρκοι επιβαίνοντες παρακάλεσαν το προσωπικό της αμαξοστοιχίας να σταματήσει το τραίνο ώστε να ψάλουν τον εθνικό ύμνο στη μνήμη του Ατατούρκ, την ώρα που ο ηγέτης τους πριν από 75 χρόνια άφηνε την τελευταία του.

Βέβαια εκείνη την ώρα σύμφωνα με το πρόγραμμά τους θα ήταν στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη.

Την έκκληση των Τούρκων αποδέχθηκε το προσωπικό της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Κάτι αντίστοιχο βέβαια εάν γινόταν στην Κωνσταντίνοπουλη, δεν θα το επέτρεπε το αντίστοιχο τουρκικό προσωπικό. Τελικά το εν λόγω τρένο έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 12 το μεσημέρι.

Να σημειώσουμε ότι η εν λόγω αμαξοστοιχία είχε ξεκινήσει από τον σταθμό Ισπάρτακουλέ της Κωνσταντινούπολης με 150 άτομα επιβάτες, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, βουλευτές, πολιτικοί, και εκπρόσωποι συλλόγων.

Πριν από την αναχώρηση, οργανώθηκε στον σταθμό τελετή ξεπροβοδίσματος. Μιλώντας στην τελετή ο Μουεζίνογλου είπε:

Αισθάνομαι χαρά ευρισκόμενος σε ένα τόσο σημαντικό ταξίδι. Μαζί με τους μετέχοντες φίλους μας ελπίζουμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο οποίο θα μοιραστούμε ωραίους ορίζοντες από το ιστορικό παρελθόν. Κάνουμε ένα σημαντικό ταξίδι. Την περίοδο που η πατρίδα μας και το έθνος μας είχε περικυκλωθεί από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, εμφανίζεται ένας ηγέτης με εμπιστοσύνη στο έθνος του και δίνει έναν αγώνα ζωής. Είναι ένας ηγέτης που δίνει έναν υποδειγματικό εθνικό αγώνα.

Ο ηγέτης αυτός γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Και εμείς λοιπόν πάμε εκεί να τον τιμήσουμε. Ο ηγέτης μας άφησε μια κληρονομιά, και αυτή είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Αποτελεί χρέος μας να συντηρήσουμε αυτήν την κληρονομιά.

Ο Τανέρ Μουσταφάογλου-πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θα αναπνεύσουμε τον αέρα που ανέπνευσε ο Ατατούρκ, και θα περιδιαβούμε τους δρόμους που γυρνούσε και εκείνος. Πραγματοποιούμε αυτήν την επίσκεψη εξ ονόματος του έθνους μας».

Η όλη φιέστα δεν τελείωσε εκεί. Πριν από την αναχώρηση, ο τραγουδιστής Μεχτάπ Ντεμίρ ερμήνευσε τραγούδια που αγαπούσε ο Ατατούρκ.

Ωστόσο στις 9.05 χτες χτύπησαν οι σειρήνες στη συμπρωτεύουσα έξω από το σπίτι του Ατατούρκ την στιγμή που πέθανε η ηγέτης τους. Έπειτα από ενός λεπτού σιγή έψαλαν οι παρεβρισκόμενοι τον τουρκικό εθνικό ύμνο.

Μιλώντας στην τελετή ο πρόξενος Θεσσαλονίκης Τουγρούλ Μπιλτεκίν, χαιρέτισε τους πολίτες που ήρθαν από διάφορα μέρη της Τουρκίας και αναφέρθηκε στην σημασία της μέρας.

Να σημειωθεί επίσης ότι σε σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου Αnadolu για την ημέρα μνήμης του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη αναφέρει ότι «μαθητές από διάφορα σχολεία Τουρκίας και Ελλάδας που μετείχαν στην τελετή, φώναξαν το σύνθημα: Είμαστε στρατιώτες του Ατατούρκ».