Απογοητευτικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της συζήτησης στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ, Άρης Σπηλιωτόπουλος, «γιατί για μια ακόμα φορά επικράτησαν οι αντιπαραθέσεις, οι στείρες κραυγές, η ειρωνεία και ο φτηνός λαϊκισμός» κάνοντας λόγο για ανάγκη ενός νέου «Γοργοποτάμου», εννοώντας τη συνεννόηση και συνεργασία των δημοκρατικών δυνάμεων.

«Αντί να ενώσουμε δυνάμεις και προσπάθειες αφηνόμαστε στον προσφιλή διχασμό, τις εύκολες κατηγορίες και τις προσπάθειες αλληλοεξόντωσης» σημείωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

Το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας ήταν αναμενόμενο και απογοητευτικό. Αναμενόμενο γιατί μια άκαιρη κατάθεση πρότασης μομφής θα κατέληγε σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση η οποία μπορεί να ισχυριστεί ότι εξήλθε συσπειρωμένη και συνεπώς πιο δυνατή από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Απογοητευτικό ήταν το αποτέλεσμα της συζήτησης γιατί για μια ακόμα φορά επικράτησαν οι αντιπαραθέσεις, οι στείρες κραυγές, η ειρωνεία και ο φτηνός λαϊκισμός. Τα επίθετα περίσσευαν όπως και κάθε προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αντίθετα απουσίαζαν τα επιχειρήματα, η λογική και οι προσπάθειες συνεννόησης μπροστά στα δύσκολα που έρχονται.

Θα περίμενε κανείς μπροστά στην αδικαιολόγητη πίεση των δανειστών και μπροστά στην έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το Ελληνικό πολιτικό σύστημα να έκανε τη φωτεινή εξαίρεση και όχι να επαναλαμβάνει τα γνώριμα ιστορικά σφάλματα. Γνώριμα γιατί πολλές φορές μπροστά στα μείζονα και σημαντικά αντί να ενώσουμε δυνάμεις και προσπάθειες αφηνόμαστε στον προσφιλή διχασμό, τις εύκολες κατηγορίες και τις προσπάθειες αλληλοεξόντωσης. Για αυτό υποφέραμε τόσες πολλές φορές από εμφυλίους και αδελφοκτόνους αγώνες.

Υπήρξαν όμως και φωτεινές εξαιρέσεις στην ιστορία μας. Χαρακτηριστική εξαίρεση, ένα άλλο Νοέμβριο όταν οι δυνάμεις της αντίστασης του Ζέρβα ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και του Βελουχιώτη και με τη βοήθεια των Άγγλων κατάφεραν ένα πλήγμα ενάντια στο κομβικό για τον ανεφοδιασμό των κατοχικών δυνάμεων πέρασμα του Γοργοπόταμου. Τότε όλοι μαζί πετύχαμε. Σήμερα έναν άλλο Νοέμβριο, διολισθαίνουμε για μια ακόμη φορά στο γκρεμό της επανάληψης των ιστορικών σφαλμάτων και όχι στην επανάληψη των ιστορικών φωτεινών εξαιρέσεων.

Χτες είχαμε λαμπρή ευκαιρία να δείξουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Να ζητήσουμε τα αυτονόητα, να διεκδικήσουμε τα χρωστούμενα, να παλέψουμε όλοι μαζί για την έξοδο από το μνημόνιο και την επιστροφή μας σε όρους ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας.

Είχαμε μια καλή ευκαιρία για ένα νέο Γοργοπόταμο και συνεργασία μεταξύ των δημοκρατικών δυνάμεων όλου του πολιτικού φάσματος. Όλα είναι ίδια. Πάλι πλανάται το φάντασμα του νεοφασισμού στην Ευρώπη, πάλι ο λαϊκισμός κατατρώγει τις σάρκες μας.

Πάλι τα… αντίποινα που ζητούν οι δανειστές που συμπεριφέρονται ως κατακτητές είναι βαριά και πάλι πρέπει να δώσουμε μια μάχη ενωμένοι. Με τη βοήθεια όχι των Άγγλων αλλά των υπερατλαντικών δυνάμεων μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να μη χάνουμε ευκαιρίες για νέους Γοργοπόταμους...