Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή με την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, προβάλλουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ενδεικτική είναι η ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο που έθετε η ψήφος εμπιστοσύνης την οποία ζήτησε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης –την ίδια στιγμή που η κυβέρνησή του συνεχίζει τις συνομιλίες με τους πιστωτές της χώρας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την πρόταση μομφής με αφορμή την έφοδο των δυνάμεων των ΜΑΤ στο κτίριο της ΕΡΤ στις 7 Νοεμβρίου, οι οποίες απομάκρυναν τους εργαζόμενους που είχαν καταλάβει την έδρα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετά την απόλυσή τους.

Τόσο στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, όσο και σε άλλα, προβάλλεται η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «ο κ. Τσίπρας παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τη χρονική στιγμή την οποία επέλεξε για την πρόταση μομφής. Πρόκειται για μια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας, αλλά ωστόσο είναι μια στιγμή όπου για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρίσκεται σε ισχυρή θέση καθώς επιτυγχάνει τους στόχους που έθεσε».

Επίσης, σημειώνεται ότι στις 5 Νοεμβρίου, ο επίτροπος της ΕΕ για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Όλι Ρεν, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, ενώ η χώρα αρχίζει εκ νέου τις συνομιλίες με την τρόικα έπειτα από διακοπή πέντε εβδομάδων.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε σε βουλευτές κατά το χθεσινό διάλογο στη Βουλή, ότι η Ελλάδα «ακολουθεί πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο στοχεύει στο να καταστήσει βιώσιμα, σε σταθερή βάση, τα δημόσια οικονομικά της χώρας».