Με βάση την εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μέρα τη μέρα κερδίζει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία στην κοινωνία», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας σύντομα θα είναι και κοινοβουλευτική μειοψηφία».

Σε σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις, η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι είναι μάλλον η πρώτη φορά που βουλευτής (Θεοδώρα Τζάκρη) εγκαταλείπει την κυβερνητική πλειοψηφία σε ψήφο εμπιστοσύνης και προσθέτει ότι κανείς από τους ανεξάρτητους δεν καταψήφισε την πρόταση δυσπιστίας, όπως διέρρεαν οι κυβερνητικοί.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο κ. Σαμαράς θα αναγκαστεί πολλές φορές μέχρι το τέλος του χρόνου να έρθει στη Βουλή και υπογραμμίζει ότι «ο εξαφανισμένος - εδώ και εννέα μήνες από την Βουλή - πρωθυπουργός, με την χθεσινή του παρουσία, έδειξε το πραγματικό μνημονιακό του πρόσωπο στο πανελλήνιο, καθώς και πλήρη ένδεια επιχειρημάτων και προτάσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι μέσα σε 16 μήνες η κυβέρνηση έχει απολέσει 25 βουλευτές και έχει να περάσει νέα μέτρα φορολόγησης των ακινήτων, πλειστηριασμών, μειώσεων στις συντάξεις και απολύσεων και όλα αυτά πριν την κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού στο τέλος του έτους.

Σε εκτενή αναφορά στις σχέσεις Σαμαρά - Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι σε κανένα δεν προκαλεί πια καμία εντύπωση η πλήρης ταύτιση πολιτικής, λόγου και ύφους των κκ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. 

«Μαζί κυβερνούν, τα ίδια συμφέροντα εξυπηρετούν, μαζί κατεδαφίζουν την κοινωνία, μαζί θα καταρρεύσουν», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει ότι χτες, με εντολή Σαμαρά- Βενιζέλου, αλληλοκαλύπτοντας ο ένας τον άλλο, ζήτησαν από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, να ψηφίσουν ΝΑΙ στο πιο βάρβαρο κοκτέιλ μέτρων: Απολύσεις, μείωση συντάξεων, φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων, πλειστηριασμοί και εξώσεις.

Το συμπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας είναι ότι «επανέφερε την πραγματική ατζέντα στο προσκήνιο, βάζοντας τέλος στα επικοινωνιακά σόου και στα ψεύτικα αντάρτικα και δημιούργησε ένα ακόμη ρήγμα, μία νέα απώλεια, στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Εκτιμά επίσης ότι ανάγκασε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να παίξουν ρόλους αντιπολίτευσης, μιας και κανείς τους δεν μπορούσε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο και κατέφευγε στην ανάλυση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης ανάγκασε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να έρθουν σε αντιπαράθεση πάνω στο σαθρό επίδικο της κεντροαριστεράς.