Σε μία προκλητική δήλωση η οποία αναμένεται να δημιουργήσει σφόδρες αντιδράσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος στα περιθώρια συνεδρίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής ΈνωσηςΤουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία, ούτε λίγο, ούτε πολύ εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει  χώρα που ονομάζεται Κύπρος»!

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ειδικότερα ότι «δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος» και ισχυρίστηκε ότι η «Ελληνοκυπριακή διοίκηση έγινε δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους».

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» (που αναδημοσιεύει ο «Φιλελεύθερος»), ο Ερντογάν υποστήριξε ότι αυτό που υπάρχει είναι η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου.

«Υπάρχει βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου», ισχυρίστηκε ο Ερντογάν για να προσθέσει ότι στην πράσινη γραμμή υπάρχουν μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, η αποστροφή του Ερντογάν προκάλεσε ήδη σημαντικές αναταράξεις ακόμα και στην τουρκοκυπριακή πλευρά, με την αρθρογράφο της «Γενί Ντουζέν» Τουμάι Τουγιάν, να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά των δηλώσεων του τούρκου πρωθυπουργού. 

«Ο κ. πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος. Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν 40.000 δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία του κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι "εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη"».

Η  αρθρογράφος γράφει επίσης ότι δεν γνωρίζει αν στη Νέα Υόρκη Γκιουλ, Νταβούτογλου και Έρογλου καθόρισαν ένα  νέο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί στο κυπριακό, σημειώνοντας ότι λέγεται ότι αυτός θα μπει σε εφαρμογή στο τέλος αυτής της διαδικασίας για την οποία δίνουν προθεσμία έως τον Μάρτιο.